Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2007 21:19 - Ти или Вие?
Автор: radalia Категория: Лични дневници   
Прочетен: 7673 Коментари: 20 Гласове:
0



Няма да чета морал. Искам да си изкажа само моите мисли по въпроса. Не твърдя, че са меродавни, не искам да ги налагам на никого. 
Имам претенции, че съм що-годе възпитан човек. И в никакъв случай не се затруднявам да използвам уважителна форма, когато сметна за необходимо. И задължително при общуването ми с непознати. 
Не мога да приема, че сервитьорката или продавачката трябва да ми говорят на "ти". При всички положения в такава ситуация реагирам остро. Когато настроението ми е приповдигнато ;), казвам нещо от рода: "Донеси ми една пилешка вратна пържола или фанта банан". Звучи като виц, но едно маце наистина ми прие поръчката. След малко се върна, с покана от готвача да отида да си я начукам. Пържолата де.
Та според моите разбирания абсолютно задължително е в подобна ситуация да се говори на Вие. 
Май вече всички знаете, че дълги години бях учител. Преподавах предимно на големи ученици, които вече бяха научени на обръщението "Вие". В началото на всяка учебна година, официално позволявах на абитуриентите да ми говорят на "ти", дори и на малко име. За ужас на 99% от колегите ми. За тяхна радост, обаче, езиците на младежите не се пречупваха в повечето случаи.
Пак достатъчно много години наред общувам в интернет. Простете, но тук не мога да приема т.нар. уважителна форма. Винаги, когато някой я използва към мен, ме кара да се държа нащрек. Стигало се е до абсурдната ситуация, да предложа да си говорим на "you", за да може всеки да го чете, както си иска...
А вие (обръщам се многото читатели на блога, а не към теб, конкретно;)), какво мислете по въпроса?



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kally - Дано приемаш коментари на другия фронт, защото моят ще бъде такъв :)
21.08.2007 22:06
Не виждам причина виртуалната комуникация да не изисква употребата на уважителната форма за обръщение. Комуникираш с непознат - дали го виждаш или не, какво значение има? Нима той е по-малко непознат, щом е скрит зад монитор? Нима не заслужава уважението ти, щом не го гледаш в очите? Не мисля. Сигурна съм, че и Ти не го мислиш - просто следваш инерцията, която масата потребители в мрежата създадоха. И аз го правя вече, точно защото усещам странни реакции от отсрещната страна. Опитвам се да преценявам хората, доколкото ми е възможно и да импровизирам. В повечето случаи, особено когато аз започвам разговор, се обръщам към събеседника си на "Вие". Той е този, който има избор дали да продължи в моя стил, или да предложи скъсяване на дистанцията. Иначе, нямам проблем със себе си да използвам и двете форми.
цитирай
2. radalia - kally,
21.08.2007 22:24
Ако имах някакви притеснения да приемам коментари, можех да наложа някакъв вид модериране, нали? ;)
Именно нормите на поведение са причината да изисквам непознатите в реалния живот да се обръщат към на мен "Вие", а тук, в нета - на "ти". Никак не съм съгласна, че единствено учтивата форма е израз на уважение. Всеки има безброй доказателства за обратното.;)
цитирай
3. melsun - Интересно!
21.08.2007 22:34
Аз по принцип в реалния живот винаги в началото се обръщам на "Вие".Обаче гледам бързичко да премина на "Ти".Някак дистанцията изчезва и чувствам човека по-близък.Друг е въпросът,ако целта ми е да го държа на разстояние.Тогава упорито продължавам на "Вие".Тук във виртуалния свят,доста пъти преминавам направо на "Ти".Зависи и от отсрещната страна.В повечето случаи,да не кажа всички,тези които първи са ми писали,също направо започват на "Ти".Честно казано нямам нищо против.Но като се замисля в реалния пък всички започват на "Вие".
"Вие","Ти"...обърках се...Аз не го взимам толкова навътре...:))На кой както му е удобно!
цитирай
4. radalia - melsun,
21.08.2007 22:46
Сама го казваш... ;)
Разбира се, всяко правило си има изключение ;)
цитирай
5. melsun - Дааа...
21.08.2007 23:02
Знаеш ли...Тук в Интернет,по блогове и форуми,четейки аз вече чувствам човека близък.Той споделя най-съкровени неща,влизаш в душевния му мир...И след като аз вече го познавам до някъде(зависи той колко е решил да се разкрие) някак не ми върви да започна на "Вие".
Докато на улицата или където и да е в реалния свят ти заставаш срещу абсолютно непознат човек.
Очи в очи...Там пък не ми върви да започна на
"Ти"...Аз се нагаждам според ситуацията и желанията ми...Но никой няма да убия заради обръщението си към мен...:))Може само да се позамисля и да си извадя някави изводи... ако се налага...Според ситуацията...
цитирай
6. bambola - интересно, :))
22.08.2007 00:01
мислех да коментирам преди, но мнението ми е прекарано през други призми, другоезичие, професия, характер, накара ме да се замисля. Обикновено говоря с хората на "ти" почти винаги.
В немскоговорещите държави това е невъзможно, както и в България, там учтивата форма е начин на общуване, не е добре видяно да се говори на "ти", дори между колеги работещи години заедно.
Спомням си как в 4 клас учителят по математика започна да ни говори на " вие" и по фамилия, чуствахме се важни, как се променят нещата, сигурно е въпрос на среда, възпитание, обществена структура и традиция.


Все пак както казах мнението ми няма сериозна стойност за изследването ти, просто споделям, част от работата ми е да счупя ледъд, да внеса доверие, да дам сигурност че знам какво трабва да се направи и ще го направя, без близост това не става.
ОЩе нещо обожавам да си говоря на " ти" с келнерите, със шофьорите на такси, с стюрдесите, със всички ,които ме обслужват и по някакав начин се грижат за мен, за конфорта ми. Уважавам мнението на всеки обаче.
А за интерент, може би е мястото където най-малко се познаваме и опознаваме.


цитирай
7. annanik - Трудно ми е, почти невъзможно да ...
22.08.2007 00:51
Трудно ми е, почти невъзможно да говоря с някого на "ти", имам предвид в реала. Всъщност bambola има право - има значение другоезичността. В Русия да се обърнеш към непознат, еле по-възрастен на "ти" е признак на диво и крещящо безкултурие. И преди, и сега. Дори в рунета честичко си говорим на "Вие" по форумите и чатовете, макар и да има по-голяма свобода в общуването. В булнета не е така, чувстваш се като бяла врана, когато се обръщаш на "Вие". Макар че понякога ми е кеф това и си правя бъзици :)))

Не мога да си обърна езика на кажа на шефа си "ти". Да, всички му говорят на "ти", включително и той на мен. Ама аз не мога. Струва ми се, че с това ще прекрача граница, която не искам да преминавам. Граница, определяща уважението ми и разликата между моето и неговото положение. До ден днешен, дори на ум, споменавам учителките си по име и презиме - Валентина Васильевна, Лидия Петровна. "Ти" е за близки хора, с които споделяш нещо лично и интимно. Може би затова в интернет е по-лесно да минеш на "ти". Тук виждаш душата на човека, неговото съдържание, или поне онова, което той показва като душа и съдържание :))) Какво по-интимно от това?
цитирай
8. svoboda64 - Има странно нещо,
22.08.2007 00:55
което е едновременно от възпитанието ми и от професията ми.

Много лесно премиавам на "ти", но това не ми пречи да поддържам разстоянието, което е заложено във "Вие". Все пак съм учител по английски:))

Не думата, обръщението, в този случай е важно. А това, което аз или другият чоевк излъчва. Аз автоматично ще говоря на "ти" на хората, но защо те винаги ми отговарят на "Вие", дори когато изреченото от мен е "ти"?

Не искам да си отговарям:)) Но всеки с орисията си:)) И винаги ще бъда "госпожа" или "мадам" или "мис(ис)":))
ххх
цитирай
9. comfy - Условности,
22.08.2007 07:20
с които трябва да избираш кога да се съобразяваш и кога не...

:))))
цитирай
10. sowhat - ради убий ме
22.08.2007 09:55
но в блога ми е ужасно ва говоря на Вие, както и в риълитито да говоря на ти с непознати .
и ако блога е духовният ни мир ,който изнасяме на слънце като прани гащи ,как на някой би му хрумнало да ти говори на Вие...
уф много обстоятелствена станах -ей ю ,хау ар ю дис морнинг ?

:)))
цитирай
11. radalia - sowhat,
22.08.2007 09:58
Точно това имам предвид и аз :)
А иначе как съм... правя се на работна, но още пия първото си кафе и обикалям из нета. Днес нещо хъ хъ хъ...;)
цитирай
12. fiona - В блога и на мен ми звучи
22.08.2007 12:18
странно и неестествено обръщението "Вие". Иначе в реалните контакти с други хора, определено разговорът с непознат започва така или се предлага да мине на "ти". Смятам, че за сервитьорите е абсолютно задължително да се обръщат с "Вие" към клиентите. Другото ми звучи като в селска кръчма. Много се дразня на разни "по-мъжки" места (автосервиз, напр.) да ми говорят на "ти" (хвърляйки ми един обстоен поглед), а на друг клиент мъж - да му викат "Господине, какво ще желаете".
Прозвучах като феминистка, ама... понеже от сервиза идвам. :)
цитирай
13. promicer - Ти или Вие?
22.08.2007 13:33
Темата е интересна. Прочетох различни мнения. Всеки е има собствено становище по въпроса. Съвсем естествено е да се обърнеш с учтивата форма към личността, която за първи път виждаш и още повече очакваш някаква услуга от него. Защо иначе се опитваш да общуваш, ако не ти е необходим за нещо?!!! Още повече, как така ще седна втори път в същото заведение или при същата сервитюрка, която фамилиарничи с клиентите си? А и при това очаква да й пуснат "гювеч" при плащането на сметката.
Но, нещата са и по - прости. В повечето случаи общуващите сами усещат кога да нарушат етикецията, т.е. да преминат на "ти". Без даже и да се питат, дори не го осъзнават.
Така, че не бива да се драматизират нещата.
По - важното е другото при общуването. "Покажи се на света та света да види зверо а и зверо света да види". Не мога да приема да общувам /чатя, или по някакъв друг начин / с някого , който слага вместо собствената си снимка някакви снимки на внучета, на букети с цветя или подобни фотоси какъвто е Вашия. От какво се страхувате? От вида си , от възрастта си??? Та Вие не вършите нищо лошо. Напротив, обмена на различни видове информация между блогарите е страхотна услуга на Интернет за ползващите го. Пък ако изхождате от ЗЗЛД, не се притеснявайте - поне на 6 места Ви имат данните - НЗОК, службата, НОИ, банките, КАТ и т.н. Да не Ви гази мечка , на това се молете!!
цитирай
14. radalia - promicer,
22.08.2007 14:37
Говориш на Вие, при това абсурдизми. Защото снимката е моя! Както в профила ми, така и на много места в блога съм слагала мои снимки. Дори никът е името ми! Това го знаят всички, които ме четат. Извини ме, но наистина предизвика усмивка на лицето ми. Защото в никакъв случай не съм най-удачния пример за прикритост.
цитирай
15. soho - Определено на Вие, даже понякога ...
22.08.2007 15:56
Определено на Вие, даже понякога когато ми кажат да си говорим на Ти и ми трябва доста време да свикна. Едно колежка с това ми падна в очите преди време - говореше с всички на Ти, все едно ги познаваше от години.
цитирай
16. radalia - soho,
22.08.2007 15:57
В реала само...
цитирай
17. radostin - :)
22.08.2007 16:59
Раде, ще те върна към оня ден, когато аз, Еми и ти се наложи да бъдем ужасно търпеливи с едно девойче, което беше скъсано от поръчки в капанчето на плажа.

Нима, ако бях се обърнал към него на "Вие" щеше да е по-различно и нямаше да чакаме повече отколкото чакахме за сметката после?! :)


За мен е вътрешно усещане как да се обърна към човек, който не познавам и досега то рядко ме е лъгало :) Обикновено бариерата пада доста бързо след минаването на "Ти" и съм имал чувството,че отсрещната страна е чакала това, но от благоприличие не се е решавала да направи първата стъпка....

Друг е въпроса, дали ако искам да държа някого на страна няма да се възползвам от "Вие"-то...:)

Но в повечето случаи съм си на "Ти" и не се срамувам от това...

В интернет съм си правил експеримент с непознат
и съм започвал разговора на "Вие", но определено предизвиквам мисли за ретрограден човек, а аз определено не се считам з атакъв :)

После и двамата сме се смяли на това...

Въпрос на усещане е според мен :)
цитирай
18. radalia - Адаш,
22.08.2007 17:07
Самото сервитьорче се обърна към някого от нас на "ти" и се издразнихме. Но пък ни беше достатъчно хубаво да не се заяждаме. Затова ние минахме на "ти". ;)
А иначе - няма какво да добавя :)))
цитирай
19. radostin - :)
22.08.2007 18:48
Може и така да е било или аз да не съм бил на масата, но определено не се дразня от такива неща, когато не са целенасочени, когато нямат задачата да те снижат до положение до което не си :)

Определено не се замислям много, ако човека отсреща ме кефи да мина на "Ти", или пък той е минал вече...

Когато нещо дразни, то си дразни по принцип - няма никакво значение дали ще е "Ви" или "Ти" типажа :)
цитирай
20. radalia - :)
22.08.2007 18:49
Така е :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: radalia
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3043055
Постинги: 634
Коментари: 6821
Гласове: 40450
Спечели и ти от своя блог!