Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.10.2007 22:33 - Камчия
Автор: radalia Категория: Туризъм   
Прочетен: 15695 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 14.10.2007 22:36


Тези дни ми попадна една книжка – „Защитени територии”, издание на Министерство на околната среда и водите, с автори Койно Койнов, Николай Недялков и Светла Пенева, фотографи Койно Койнов и Чавдар Николов. Разглеждайки я, ми хрумна да направя поредица от постинги, с които да разкажа за резерватите във Варненския край (казвам Варненски имайки предвид площта, която е в обхвата на РИОС – Варна). За два от тях вече писах – Камен бряг и Калиакра. Днес ще ми разкажа за друго красиво местенце, което преди години беше по-популярно – р. Камчия.

image
Резерват Камчия е обявен за такъв през 1951г., а през 1981г. площта му е увеличена. Намира се в долното течение на р. Камчия, на 25 км южно от гр. Варна.

image
Крайречните заливни гори около устието на реката са най-представителния образец на т.нар. лонгозни гори, разпространени в източната част на Балканския полуостров. image

В южната част са пресечени от две заплатени територии с продълговата форма, почти изцяло обрасли с тръстика, папур и др. Това са т.нар. азмаци – Мазният и Лесинският, които представляват стари речни ръкави, непресъхващи почти през цялата година.

image
Биологичното разнообразие в резервата е впечатляващо. Общо висшите растения, установени в лонгозната гора и заплатените територии в нея, са 245 вида. Камчийския лонгоз е единственото известно находище на ендимита грудеста горва. 

imageimage

Също така се срещат застрашените от изчезване лъскаволиста млечка, блатно кокиче, блатен телиптерис, северница.

image
В р. Камчия и азмаците се срещат 25 вида риби, което съставлява по-голямата част от българската сладководна ихтиофауна. Седем вида от рибното разнообразие на резервата са включени в националната Червена книга - див шаран, кавказко попче, деветиглена бодливка и др. 

image
Пролетните разливи в периферията на гората и пясъчните дюни в съседство са находище на балканската чесновница  - рядък вид за България, включен в Червена книга на страната. Oбщо на територията на резервата се срещат 14 вида земноводни и влечуги, включени в Бернската конвенция за опазване на дивата европейска флора и фауна. 

image
В резервата са установени 26 вида дребни бозайници . Интерес представлява кафявата горска полевка, която обикновено се среща в широколистните гори в България над 800 м н. в. Досега по Черноморието е установена само в района на Камчия и Ропотамо. Друг интересен вид в природозащитно отношение е видрата - включена в Европейския червен списък и Бернската конвенция. 

image
В района на резервата са установени 258 вида птици, което съставлява 66% от установените в България видове. Отбелязани са 118 вида птици с неблагоприятен европейски природозащитен статус (според критериите на Birdlife International), от които 32 вида гнездят. Сред редките за България и Европа видове птици, размножаващи се в резервата, са черният щъркел, малкият креслив орел, соколът орко, големият ястреб, осоядът, както и седем (от общо 9) вида от кълвачите, разпространени в Европа. Специално за гнезденето на средния пъстър кълвач и полубеловратата мухоловка резерват "Камчия" е едно от най-важните места за тези видове в Европа. 

image
Общо 47 вида гръбначни животни от фауната на резервата са включени в Червената книга на България. 

image
Поради голямото си природозащитно, екологично и научно-практическо значение, резерват "Камчия" получава международно признание през 1977 г. , когато е включен в световната мрежа от биосферни резервати, в рамките на програмата "Човек и биосфера" на ЮНЕСКО за опазване на най-представителните екосистеми на планетата. За съжаление както всички останали 15 биосферни резервата в България, "Камчия" не отговаря на условията и изискванията на тази природозащитна инициатива на ЮНЕСКО. Резерват "Камчия" е само една строго охранявана защитена територия, без обособена зона за направлявано развитие и транзитна зона, което е ключът към прилагане на философията за биосферните резервати.

image

Част от снимките и от текста съм взела от цитираната книга, част от интернет, а останалите са от личния ми архив ;)


А с песничката ви пожелавам усмихната работна седмица :)))




Тагове:   Камчия,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. thedark - '''Д'''
14.10.2007 23:51
Бях там преди точно месец :) Страшно красиво! А какви снимки само станаха!
цитирай
2. mmmmmmmmm - Красива е България!:)))
15.10.2007 08:51
Лека седмица!:)))
цитирай
3. radalia - Безспорно има много красиви кътчета :)
15.10.2007 19:48
Затова реших да ви запозная с тези от моя край :)
цитирай
4. lubimetz13 - красиво
17.10.2007 00:45
Що отида задължително..
цитирай
5. анонимен - риболовец
29.03.2008 08:25
мисля да бракониерствам из този раион това лято ((((
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: radalia
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3043105
Постинги: 634
Коментари: 6821
Гласове: 40450
Спечели и ти от своя блог!