Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.04.2009 22:46 - Град и природа
Автор: radalia Категория: Регионални   
Прочетен: 4873 Коментари: 10 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Какво стана, когато една сутрин реших да походя пеш до офиса? О, да с фотоапарат в раница, който много бързо излезе от там и попадна в ръцете ми. И започнах да снимам. Този път морето ми беше далеко. Снимах един град. И мисля, че това може да бъде всеки български град през този сезон.

Майският сняг - така наричахме този храст в детството ми - има време да разтвори съцветията ти си. Но и такъв ми харесва:

image

Мартениците изпълниха предназначението си:

image

image

image

Подобен жълт храст е първото, което виждам от прозореца си сутрин:

image

Панелки

image

image

image

image

И около тях

image

image

И небе

image

image

Така е удобно. Сигурна съм, че всички живеещи и работещи наоколо се възмущават от Онези-другите, които правят това:

image

image

image

image

Възмущаваме се и от наличието на тези. Както и от бездействието на общината. 

image

Но се радваме, че цветовете на дърветата скриха от погледа ни зимната украса от торбички по техните  клони. Не е станало по-чисто. Но можем да забравим.

image

image

image

Всъщност съм в очакването на лятото. Тогава Варна се променя.





Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ninaantonova - Добро утро,
03.04.2009 06:33
от една изпила си вече първото кафе жена. Снимките с цъфналите дървета ми допаднаха най-вече, дори усетих аромата на съцветията. Но мръсотията я има и в нашия град, нищо ново под слънцето. Но знаеш ли колко пъти съм си мислела, ако ги има онези книжните пликове, едва ли ще има торбички по дърветата.
Но нека се наслаждаваме на красотата и вдишваме аромата на цветя и цъфнали дървета с които природата щедро ни дарява. Другото е въпрос на възпитание и манталитет.
Лек и успешен последен ден от седмицата. :)
цитирай
2. radalia - Добро утро, Нина :)
03.04.2009 08:01
Така е - тези снимки могат да бъдат от произволен български град. Нарочно избегнах да снимам някой от символите на Варна. Сякаш не умеем да пазим чистотата на природата, както и тази в отношенията си. Обикновено пазарувам в сравнително голям магазин за хранителни стоки. От известно време предлагат и торбички за многократна употреба - съвсем прилични на вид. Вчера говорих с една от касиерките - за 3 месеца е продадена точно 1 такава торба! Лично аз отдавна използвам това:
http://radalia.blog.bg/viewpost.php?id=211225
цитирай
3. nadagr - Привет,Рада,много хубаво си уловила
03.04.2009 09:29
Пролетта.
Скоро гледах при Милен Цветков едни баби,които от торбички плетат на една кука чанти и ред други красиви неща.Над 1000 торбички са претворили в красота.Те също са еколози.
Не сме свикнали,когато видим торбичка,да се наведем да я приберем.Гнусим се.А много от тях са разхвърляни от вятър или от уличните кучета.Да,и много хора хвърлят произволно.Въпрос на първите седем години.Колко пъти съм виждала по улиците дете хвърля хартийка или пластмасова чашка и възрастният до него въобще не реагира.
Много години и добро възпитание,а и санкции са ни нужни,за да се оправим.
Цветен и усмихнат ден от мен!
цитирай
4. radalia - Съгласна съм, Нада.
03.04.2009 10:40
Това с приложението на торбичките ми хареса. Виждала съм подобни произведения и от пластмасови чашки и кофички от кисело мляко. Така свикнахме с пластмасите, че вече май не можем без тях. Вярно има контейнери за разделно събиране на отпадъци. В къщи и на работа го правим. Съжалявам, че не можах да снимам, когато пред очите ми изпразниха тези контейнери в общ камион. Всъщност смея да твърдя, че нямаме общата култура за това разделно събиране. Интересно ми е къде например се слага опаковката от натурален сок? Аз я слагам в "общия" контейнер.
цитирай
5. nadagr - Ами как да я имаме тази култура,
04.04.2009 10:02
като не виждаме смисъла да хвърляме разделно.Ето - всичко отива на едно място.Тези,от които зависи събирането и преработката не са направили това,а как отделния човек да го прави.Има толкова различни практики по света,просто трябва да се приеме една от тях и да се спазва.И санкции,парични естествено,но за всеки.Няма нужда да откриваме топлата вода.
Според мен на този етап това са утопии.
цитирай
6. radalia - Знаеш ли, Нада,
05.04.2009 10:44
Силно се надявам да има причина за това, което видях тогава. Много често въпреки означените маркировки на въпросните контейнери, когато изхвърлям примерно хартия, виждам в контейнера всичко останало - т.е. хората преди мен са мятали боклука си в по-празния контейнер. В офиса идва една неправителствена организация, за да ни извозва хартиите и картоните. От тях знам, че примерно велпапето от пица не трябва да се смята за хартия - било омазнено и не ставало за рециклиране. Аналогично, ако в оня "разделен" контейнер е имало какво ли не, какъв е смисъла съдържанието му да бъде извозено по специален начин?
Съгласна съм с теб, че на настоящия етап разделното събиране на отпадъци е утопия. Имаме още много да се учим, докато стигнем на съответното ниво.
цитирай
7. wayv - :)
07.04.2009 17:48
Поздравления за хубавите снимки! И аз винаги си нося апарата в раницата, но не знам защо никога не мога да се отърся от възхищението си преди то да ме привлече към още по-очарователни сцени, разгръщащи се една след друга над курмилото на велосипеда, и така и не ми остава дъх на пре-влюбеното съзнание, с който да заснема прелестите на парка Бачиново (Благоевград)
цитирай
8. cakura - Еколозите
27.04.2009 00:14
Тия еколози дето се навъдиха напоследък правят много поразии. Аман от природозащитници рекетьори, граждански общества и социални мрежи.
цитирай
9. radalia - Чакър,
27.04.2009 08:16
До голяма степен съм съгласна с теб.
цитирай
10. анонимен - Много
16.06.2009 17:01
стари снимки!!!!
Само на мисли еколо!!!!!

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: radalia
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3042967
Постинги: 634
Коментари: 6821
Гласове: 40450
Спечели и ти от своя блог!