Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2008 16:58 - Варна и Планът
Автор: radalia Категория: Регионални   
Прочетен: 7048 Коментари: 6 Гласове:
0

Последна промяна: 17.03.2009 16:55


image
Днес на сесия на общинския съвет бе одобрен новият Общ градоустройствен план на Варна. Според него:
- Местностите Паша дере и Черноморец на юг от Вар­на ще бъдат новите куротни зони на морската столица. И в двете територии се предвижда изграждане на яхтени пристанища.
- новата рекреационна зона на Варна да бъде до местността Звездица, непосредствено до канала срещу ТЕЦ "Варна"
- изграждането на три нови големи автогари. Първите две ще са при входа на града, след село Кичево, както и в квартал Аспарухово.
Най-мащабната се предвижда да се построи в района на летището. Там се очертава да се обособи и най-големият пътен възел в града
- Предвижда се трасето на релсовия път да преминава покрай цялата крайбрежна зона, по бул. "Цар Освободител" и "Владислав Варненчик". Линията ще заобикаля квартал "Виница" и ще достига село Кранево и курорта Албена
- първия небостъргач в града в южната промишлена зона на Варна и най-вече островът, на който се намира кораборемонтният завод "Одесос".
- Вторият мост над Варненското езеро ще бъде разположен в района на село Казашко
- Държавата пое ангажимента да задели 12.5 млн. лв. от републиканския бюджет за удвояване на крайезерната ул. "Девня". Трасето ще бъде основна артерия на бъдещия контейнерен терминал под варненския квартал "Максуда". Очаква се проектът да струва над 500 млн. евро. Съоръжението ще бъде с дължина на кейовата стена 500 м, широчина 400 м и дълбочина 12.5 м.
За любознателните
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=168441 и http://www.stroitelstvo.info/show.php?storyid=530855

image

На първи прочит това надминава и най-смелите ми очаквания. В момента във Варна е някакъв ад. Никаква политика относно застрояването, липса на всякаква култура по изграждане и движение по пътищата. 
Прилича ми на някакъв сън и се страхувам, че през следващите години ще се събуждам от него, ще живея в някакъв кошмар, виждайки как голяма част от средствата потъват в нечий джоб, защото от сега знам как апетитни терени от бъдещите курортни зони вече са разпределени, как в нашата община "нямат проблеми с корупцията", те просто са части от едно цяло...
Не трябва да мрънкам. Всичко планирано ми харесва и най-много определянето на мястото, където живея отскоро. Поне там, може би, ще бъдем спасени.





Тагове:   общество,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. utremer - По план
30.07.2008 13:23
Планът на Варна е заложен за 1 милион население. От една страна това е добре, защото няма да се нагъчкваме като сардели. От друга обаче, докато се достигне този един милион ще се нагледаме на абсурди. Всъщност някои започнаха - моловете, например. Дано Варна си остане най-доброто място за живеене. Най-важно: за самите варненци. Всичко друго са си пожелания и класации.
цитирай
2. radalia - Сигурен ли си?
30.07.2008 15:14
Звучи обнадеждаващо, защото според това което прочетох, същият този план е със срок на давност 2030г., когато се очаква населението на Варна да е около 530 000. Вярно е, че и сега надминаваме милиона по време на сезона.
Тъй-като продължавам да чета по темата, се оказа, че си имам правото на мрънкане:
"Всъщност местният парламент одобри един никому неизвестен, тайно подготвен и защитаващ частни и корпоративни интереси план на града. Доказателство за това е и одобреният проект на бизнесмена Георги Гергов за строеж на 30-метрова сграда на мястото на т. нар. Дупка в центъра на Варна, която между другото се намира на територията на археологическия резерват "Одесос". Излиза, че прецедентът вече е открил пътя за превръщането си в практика. А с това се обезсмислят всякакви нови устройствени планове."
(http://www.moreto.net/novini.php?p=4)
цитирай
3. utremer - за дупката
31.07.2008 13:20
имаше проект за музей на съвременното изкуство. Даже студенти-първокурсници архитекти направиха планове. Някои от тях са страхотни, наистина. Обаче много по-вероятно е да цъфне там т.нат. ЦУМ Варна. Което ще е трагедия. Къде остана красотата на тоя град?
цитирай
4. radalia - Това, което помня е,
31.07.2008 21:49
че въпросният строеж го започнаха през 86-87г. И тогава беше чудо невиждано - подобно нещо нямаше дори в София. След откриването на археолог. забележителности, замразиха строителството. Години по-късно го почистиха и направиха го удобно за разглеждане, дори там се проведе и Панаир на занаятите. Чувала съм за идеята за Музей на съвременното изкуство - интересно би било съчитанието от археология и съвременост. Преди две години група млади ентусиасти, предимно чужденци, направиха чудеса в сградата на бившето казино - един от символите на града. Имаха идеята това да стане ежегодна проява, но явно не намериха достатъчно силни спонсори, които да не се интересуват каква точно част отива за рушвети. Няколко мултимедийни проектора и цифрови камери бяха просто нищожни. Та такива работи - достатъчни, за да се чувствам... ограбена.
А красотата се търгува, при това успешно.
цитирай
5. utremer - ако те интересува
01.08.2008 14:14
на - http://oup.gerb-varna.com/ има близо 15 карти на Устройствения план по категории - озеленяване, транспорт, спорт .. и т.н. Всички карти са около 140 магабайта.
цитирай
6. radalia - Благодаря :)
02.08.2008 02:26
Но още преди да видя коментара ти, следите в нета ме заведоха до мястото. Изтеглих картите, обяснителните бележки, но ги оставих за по-късно подробно разглеждане ;)

Сега остава и предначертаното да се изпълни! (заедно със съответното лично облагодетелстване)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: radalia
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3042783
Постинги: 634
Коментари: 6821
Гласове: 40450
Спечели и ти от своя блог!