Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2010 22:23 - Из дневника...
Автор: radalia Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1538 Коментари: 1 Гласове:
6

Последна промяна: 29.11.2010 22:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Защо винаги, когато работодателят се появи, се случва нещо или неща, които не са ежедневие? Сигурно и това е следствие от закон на мърфологията.
Час в десети клас. Отново Десислава я няма. Родителите й знаят за отсъствията й. Не проявяват нито притеснение, нито загриженост. Отново ще й намерят бележка. За да "осчетоводят" неангажираността си. От друга страна, трудно се изключва ученик, когато той крепи паралелката. Омагьосан кръг. Поредния. Останалите работят. Задачите не са лесни, но ги упражняваме втора седмица. Справят се и в стаята е тихо. Дотолкова, че от съседната стая се чуват гласове. Колегата Д. говори нещо убедително. Като всеки историк. Как успяват? Науката история ли ги учи на убедителност? Едва ли... По-скоро на плам.
След часа бегом до инспектората, за да занеса някакви хартии под формата на заповеди. Никому ненужни, но прибавени към класьора на училището. Тъпотии и бумащина.
Обратно в час. С 11 клас. Провокация да го превърнем в час на класа. Не се получава. Отново ставам сухата математичка и раздавам листчетата за контролна работа. Изненада от съобразените условия с техните лични интереси. Класната-математичка ги познавала по-добре, отколкото те предполагали. Преди малко ги проверих - среден успех над 4,50. Прилично за статистиката.
Наред са осмокласниците. Категоричен отказ да проумеят средната отсечка на триъгълник. Някъде на осмата задача започнаха да отговарят на валящите въпроси, преди мен. Някога ще си поставя оценка. Така и така си питам и сама си отговарям. Не съм преподавала математика през последните 10 години, тепърва се запознавам с новата учебна програма и като всеки статистически разбирач на предмета съм ужасена от обема на знания, които трябва да възприемат децата. Преди малко пак разлистих математиката за осми клас. Очаквам пълна каша в главите им в края на учебната година. Ще гледам поне да й предам приятен вкус.
Час в девети клас. Тече мудно, защото липсват елементарни умения за смятане. Начинът за пресмятане на биквадратни уравнения го усвоиха, но колко ли прави квадратен корен от 49?!?
Дойде дългоочаквания час на класа. Отговори без въпроси и въпроси, чакащи отговор. Винаги е било така. Час по... живот.
След учебните часове следват още три, запълнени с бумащина, контакти с хора - желани и нежелани... Умората кънти в слепоочията ми... Прибирам се и сядам да проверявам контролните. Обезмислят се, ако не ги върна веднага със съответните забележки и изчистване на пропуските.
Добре, че има кой да се погрижи за вечерята!


Тагове:   дневник,


Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. pin777 - Тежка е работата на учителя.
29.11.2010 22:36
Винаги е била такава, но сега в това объркано време е още по-тежка.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: radalia
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3043218
Постинги: 634
Коментари: 6821
Гласове: 40450
Спечели и ти от своя блог!