Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2008 15:17 - Take it for за всеки случай
Автор: radalia Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1262 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 17.03.2009 16:32


Преди малко погледнах e-mail-а си, в който намерих анкета, която трябваше да бъде попълнена от всеки учител по информатика и информационни технологии от Варна. Нищо, че две години вече се опитвам да се извадя от базата им данни. Така е, не е лесно да се излезе от никоя система. Пълнят ми кутията, аз им обяснявам, че не ме касае тяхната информация, но след време отново получавам писъмце, в което ми нареждат да направя това или онова. Нали въведохме комуникациите, сега ги упражняваме. За всеки случай да натрупаме някоя точка мислейки, че правим проучване, при това по електронен път. Така е - нашето образование е модерно.
Преглеждайки анкетата, за първи път си дадох сметка, че се радвам, че вече не съм учител. За изминалите две години нещата не са се променили. Никак. Станали и са по-зле. Не мога да си представя как автор на учебници по информационни технологии, преподавател в елитно варненско училище и още_не_знам_какво, но при всички положения ИМЕ в тези среди, може да си позволи да пусне такава анкета - направена по начин, по който и преди пет години не бих си позволила да пусна сред моите ученици - не заради друго, а защото ги уважавам.
Няма да ви занимавам с конкретните въпроси, те не са толкова интересни.
Тези дни третокласник падна във варненско училище. Познавам сградата, знам и опасните парапети на вътрешнте стълбища. Години наред ръководствата на училището алармираха Община Варна за опасността от инцидент. Съответните мерки можеха да бъдат взети, беше наложително за бъдат взети, много преди да сменят старите чинове. За всеки случай. Сега предстоят ремонти, по средата на учебната година, защото случаят се случи.
И завършвам с още нещо, за всеки случай ;)
През последните години има наплив в детските градини. Явно хората се поуспокоиха и взеха да раждат повече деца. Не достигат местата в групите. Кметовете на големите градове решават според силите си или просто потушават проблемите. Нашият измисли, че родителите ще трябва да си набавят и някакви бележки от НАП, с които да докажат, че работят във Варна или личната им фирма е с варненска адресна регистрация. До тук добре. Варненчетата ще ходят на детска градина. Замислям се обаче друго - не е ли сега времето да се замислим, че трите години в градината ще минат бързо, а после същите тези деца ще трябва да влязат и класните стаи? А тогава? Ще слагаме допълнителни чинове? Ще качим допустимата максимална бройка ученици в паралелка? Защото училища не се строят. Поне във Варна - не. Не се и разширява нито едно. А децата растат бързо, г-н Кмете!

Заглавието е абсурдно. Почти като живота ни - смесица между европейски разбирания и балкански манталитет. 
Хубав последен месец на годината!





Тагове:   общество,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - За училищата, а и за другото
02.12.2008 09:32
Българския управленец не решава проблеми - той взима мерки. Така проблемите и затрудненията стават още по-големи, но това няма никакво значение - той е взел мерки и си е вързал тенекия на з...... Така и чевръстия министър Вълчев, който създава илюзия за начетеност, закри де що има училища. Той не погледна да види, че в Европа децата не учат на две смени, а са по цял ден в училище - следобед се занимават и ходят по музеи, галерии, басейни, но са под контрол. Така и родителите са спокойни и децата не са оставени на произвола на улицата. Ако това трябваше да се случи у нас - нямаше да закриваме, а трябваше да строим нови училища. Но министъра и кметовете са спокойни. Те са взели мерки и са осигурили икономии, а и сгради за бинго зали, казина и пр. С един удар - два заека. Децата - децата, who cares, родителите да му мислят!
цитирай
2. radalia - Току-що попаднах на това:
04.12.2008 14:42
http://www.dnes.bg/article.php?cat=1&id=62027

Без да коментирам, копи-пействам:
"В крайна сметка, не е нужно да знаеш всичко за Макаренко, за да преподаваш", каза още Вълчев.
цитирай
3. анонимен - Само бих добавил
04.12.2008 21:23
... и в България, не е нужно да разбираш от управление, за да бъдеш министър.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: radalia
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3046245
Постинги: 634
Коментари: 6821
Гласове: 40450
Спечели и ти от своя блог!