Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2008 22:26 - Младите
Автор: radalia Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3549 Коментари: 13 Гласове:
0

Последна промяна: 17.03.2009 16:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Един от най-често задаваните въпроси на младите е този за плановете им за бъдещето. Съответно и един от най-тъпите. Не вярвам, че са много хората на моята възраст, на които ежедневието им е изпълнено  с планираното преди... 20 години. Ужасът от този въпрос е последван  от не по-малко досадни напътствия и съвети. Всички знаем за неизброимите обрати на мисли и планове, които ни се случват едва ли не ежедневно. Мисля, че е достатъчен точно един съвет - "Готви се за изненади!". 
Не разбирам и настървението, с което се сравняват различните поколения. Единствената му цел е да изтъкне колко "ние" сме били по-ученолюбиви, по-уважителни, по-възпитани... Без да си даваме сметка, че наша е отговорността за това какви ще бъдат децата ни.
Тези мисли са продиктувани от контакта ми с достатъчен брой млади хора и неминуемата изненада от подхода ми към тях. Не се страхувам да звуча като лелка - аз наистина им се възхищавам. Радвам се на начина, по който възприемат света, умението им да анализират едно или друго събитие, смелостта им да вземат решения и силата, която им е необходима, за да осъществят не някакво илюзорно бъдеще, а просто своето днес и утре.

Вероятно задържането на легло е виновно за разбърканите ми мисли и недоразвити гледни точки, за хаоса в написаното, но... искам да поздравя desify и останалите младежи, които тези дни започват своето висше образование. И нека да не очакват, че то им носи някакъв билет за някакво бъдеще, а просто да се радват на студентския живот, да вземат всичко от него, защото натрупаните знания са полезни, когато са подплатени с умението да посрещаме изненадите!

И за завършек, без капка снизхождение, една не по-малка изненадваща песен ;)




Тагове:   общество,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. danyolka - Поздрави
30.09.2008 22:48
за поста!

цитирай
2. evrazol - Умно
30.09.2008 23:24
И много вярно.
Поздрав!
цитирай
3. radalia - Благодаря ви :)
01.10.2008 11:54
Да добавя към постинга - вместо да търсим недостатъците на младите под лупа, добре би било, да им гласуваме повече доверие :)
цитирай
4. rummi - смешно е да питат когото и да било
01.10.2008 17:05
за плановете му за бъдещето, след като от целия контекст се набива ясното послание, че бъдеще няма.

но - "мълчи сърце".

какви ли искат да станат като порастнат днешните деца?
цитирай
5. radalia - Абсолютно не съм съгласна
01.10.2008 17:16
с тезата, че бъдеще няма. Може да не успяваме да вкараме дните си в коловоза, начертан от нас преди време, но все пак ние ги живеем. Ще живеем и утре, и след година, и след десетилетие, стига да сме здрави и да няма фатални злополуки. Следователно ИМА БЪДЕЩЕ! Безсмислено да си губим времето в планирането му. Всъщност всичко това изразих и в постинга.

Какви искат да станат децата? Едва ли много са се променили техните желания - по-скоро са се разширили с напредването на информационните технологии. Спри първото дете и го питай ;)
цитирай
6. анонимен - e, mnogo umno
01.10.2008 19:03
"И нека да не очакват, че то им носи някакъв билет за някакво бъдеще, а просто да се радват на студентския живот, да вземат всичко от него"

I zatowa sme na tozi hal
цитирай
7. radalia - Например да пишем на маймуница... опс - латиница
01.10.2008 19:40
Всъщност твърде елементарно и лесно смилаемо разсъждение. Винаги другите са виновни...

Не мисля, че висшето образование в тази форма, изгражда специалистите. Всичко опира до личната ангажираност. А студентските години наистина са едни от най-хубавите. И не трябва да се пропускат възможностите, които предлагат.
цитирай
8. zoorry - Явно, пак ще си поспорим...
01.10.2008 22:59
Всичко е истина, което го пишеш. Прекалено вярна и истинска. По дейл-карнегиански здраво стъпила в "своето днес и утре". И по-скоро тук прозира един отличен учител - училищен, но не университетски. Защо ли? Защото именно сегашното и утрешното са прерогатива на хората, които до скоро ти учеше - научи ги именно в тези понятия, именно на тази възраст - деца и ученици, именно в смисъла на здравото днешно и близкото утрешно. До тук. Образованието те загуби, заради собственото му късогледство и лицемерие, но това е друг въпрос.
А всъщност - илюзорните мечти за бъдещето правят висшето образование наистина висше - не студентският живот, не натрупаните знания и не опитът от минали преживявания, който наричаш умение за посрещане на изненади. Тези мечти, които успяваш да мечтаеш като ученик, а да направиш като студент. Защото това е първото и безкрайно важно самостоятелно решение за живота на човек - да стане студент. Да започне да мечтае и да вижда мечтите си как се оформят в хора, стихове, машини, пари, радости, решения и какво ли още не. И да види, че това променя света, че може да промени основата, на която е стъпил, да промени краткото си днес-утре в нещо, което се нарича човечество.
"Бла-бла, бъди по-реален, пак летиш из облаците" - ще кажеш :). Е, с разрисувани крила, с двигателчета от консервни кутии, с парашут от непукизъм - опитвам се :).
цитирай
9. daliq - Съгласна съм
03.10.2008 09:58
с написаното от теб,аз сега тепърва ще започвам своето висше образование и смятам да се наслаждавам на живота ,срещайки се с много и различни хора и трудейки се усърдно не по задължение,а за собствено удовлетворение!
Поздрави и усмивки !:)
цитирай
10. radalia - Да, zoorry.
03.10.2008 22:03
Наистина красиви думички, плод на собственото висше образование. Както и моите са продиктувани от моето ;)
цитирай
11. radalia - daliq,
03.10.2008 22:06
Пожелавам ти да усетиш нарисуваните крила, двигателчетата от подръчни материали, без да забравяш парашута от непукизъм от думите на zoorry в горния коментар. Успех! :)
цитирай
12. zoorry - Горчив плод на висшето образование
04.10.2008 00:31
Затова и крилата са рисувани, и моторчетата са ламаринени. Е, летят все пак. А можеха (или още могат) да са в NASA JPL...
А каква е разликата между красивите думички и реалността, така обичана от теб? Кой фотографира облаците и кой лети в тях ;)... Заядка :). Сцепването на проблема на собствени малки истинки не е като поглед от другата страна на медала. По-скоро сякаш е вяра в непоклатимостта, а?
цитирай
13. rummi - висшето образование си е висше -
04.10.2008 10:08
в университета студентът е "колега". Пожелавам на студентската младеж да осъзнае и приложи правото си на равно участие в един процес, който сам по себе си е вълшебство.

Студенти, това е вашият живот - участвайте в него пълноценно!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: radalia
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3043115
Постинги: 634
Коментари: 6821
Гласове: 40450
Спечели и ти от своя блог!