Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2008 21:25 - Достойнството - начин за употреба
Автор: radalia Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2303 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 12.02.2008 21:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Мисля си, че това е едно от качествата, които всеки претендира, че притежава. И няма как да е другояче.
В същото време това е качество, което всеки може да посочи примери за липсата му в околните.
Приказката за треската в окото на другия няма да повтарям. 
Пощурявам тези дни. Наистина животът ми дава достатъчно примери за постъпки, които да ги наречеш недостойни е наистина "меко казано". 
Така наричам бивш (как се радвам в такива моменти за думата бивш) колега, учител по математика във варненско училище. Да. Знам, че не е единствения пример. Та господинът успява чрез оказване многократно психически тормоз над една ученичка, да предизвика родителите й да отидат на разговор с него. В края на крайщата всяка майка би се опитала да разбере какъв точно е проблемът. На въпросната среща многоуважаемият специалист препоръчва негова позната, при която момичето да ходи на частни уроци. Да го съжалим! Министърът за пореден път застави българския учител да подпише декларация, че няма да дава частни уроци на ученици от неговото училище. И остава размяната. Достойно! Днес разбрах, че това е масова практика при него. Наистина достоен човек, нали?
Учениците порастват достойни, с достойните примери, които са получили в училище. Постъпват в университет. Там идва сесия. И скъсаха сина по физика. Чудо голямо. Ще почете, ще се яви пак. Обаче преди поправката разбираме, че гаранцията за тройка минава през подготовката при съпругата на преподавателя. За скромната сума от над 400лв. Семеен съвет и взехме решението - четенето му е майката. Взе изпита. По стечение на обстоятелствата, наш клиент е професор в същия ВУЗ. И аз като всяка щастлива майка, се хваля с успешно миналата сесия. Въпрос - "И физиката ли?", аз - "Но с тройка", въпрос - "А при госпожата?", аз - "Не". Заключението: "Значи толкова много е знаел, че е нямало начин да му бъде отказано! Радвай се!". Отново много достойни хора.
Добре. И студентите порастват. С още примери. Започват работа. Специализации. И отново много достойни ритници под масата, зад гърба, в нечие легло...
Достойнство, чест, себеуважение... Всички ги имаме.
Лъжем с достойнство, интриганстваме с чест, крием се от себеуважение!
Самата аз толкова пъти съм постъпвала недостойно, че имам право да кажа, че не съм най-достойния човек, когото познавам. Разбира се, че няма да се изповядвам сега, нито да се оправдавам. Но за себе си, не без гордост мога да кажа, че през последните години не съм си позволявала недостойна постъпка. 



Тагове:   начин,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zoorry - Сякаш...
12.02.2008 23:01
Наистина ли, това се е случвало? Един съвременен понятиен upside-down..."1984" - Свободата е робство; Незнанието е сила; Войната е мир. Само двайсетина години по-късно...Вече се случва. Естествено, без да си даваме сметка за дълбочината на междуредията, които се опитваме да четем, безнадеждно търсейки изгубените понятия. Но там ни чакат само един умърлушен господ, без верния Сатанаил - "Аз съм част от онази сила, която вечно желае зло и вечно твори добро.." .Несръчен цитат на "Фауст"... Безкрайно верен. Но бойте се! Мефистофел е вече излекуван...защото всички се продадоха
цитирай
2. radalia - Всъщност
13.02.2008 08:16
Не трябваше Мефистофел да се излекува. Сега се получава точно обратното - мислейки, че правим добро, се получава нещо зло. Разбира се, понятията добро и зло са твърде размити. 20 години по-късно.
цитирай
3. benra - призмата
13.02.2008 09:54
на доброто през призмата на достойното.Поздрави!
цитирай
4. анонимен - достойнство.....
03.04.2008 21:55
Изборът на музиката ми харесва много. Сълзи я съпровождат. Значи ти разбираш да трогваш читателите ти.
Camille
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: radalia
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3047862
Постинги: 634
Коментари: 6821
Гласове: 40450
Спечели и ти от своя блог!