Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2008 21:47 - Не съм юрист, но...!
Автор: radalia Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4779 Коментари: 23 Гласове:
0

Последна промяна: 30.01.2008 22:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
От няколко часа съм възмутена! 
И думата е твърде лека форма на това, което мисля и чувствам. Всичко започна от тук:
http://thetruth.blog.bg/viewpost.php?id=158205

И понеже от годините на даскалуването ми остана навика да издирвам и чета нормативни материали, се постарах да намеря в интернет и самата Наредба:
http://lex.bg/laws/ldoc.php?IDNA=2135577924

Този път ми се иска наистина да се възползвам от популярността си (знам, че е временна). Не вярвам да попадне постинга в "избрани", но разчитам на вашите мнения. Обръщам ви вниманието на чл.5:
"
Чл. 5. (1) За нуждите на оперативно-издирвателната дейност предприятията, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги, осигуряват на дирекция "Оперативно-техническа информация" при Министерството на вътрешните работи пасивен технически достъп чрез компютърен терминал до съхраняваните от тях данни.

(2) За нуждите на наказателния процес предприятията, предоставящи обществени електронни мрежи и/или услуги, предават съхраняваните данни по писмено искане на разследващите органи, прокурора или съда.

(3) В случай на необходимост, свързана с националната сигурност, предприятията, предоставящи електронни съобщителни мрежи и/или услуги, осигуряват на службите за сигурност по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация достъп до съхраняваните данни след писмено искане при запазване на тайната, от кого е искането и какви данни са предоставени по него.

(4) Данните се съхраняват по начин, който гарантира бързото им предаване на компетентните органи при поискване от тяхна страна"

Даже не е необходимо съдебен процес, за да се провери с кого съм си чатила или на кого съм изпратила поздравителна електронна картичка! Някакъв подкупен прокурор ще е достатъчен...

Никой няма да се занимава с Радалия, ако тя не представлява по някакъв начин заплаха за държава, демокрация и тинтири-минтири.
Знам това! Но не искам да допусна техните терминали до себе си! Чувствам се омърсена от сега!

Мисля, че достатъчно интелигентни хора четат този блог и се надявам на нещо повече от обикновено мрънкане!



Тагове:   Юрист,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Това е недопустимо в белите страни със закони !
30.01.2008 22:15
Значи ли това ,че ако пиша мнението си за лошият живот в БГ ,който се вижда от целият свят,ще попадна под прицела на този закон в БГ и ще бъда навярно глобявана ,нещо като рекет за пишещите от чужбина или пък ще бъда изпратена в някое ново Белене ?Ами аз чета и пиша и в местния блок на скандинавски вестник ежедневник и виждам и знам изрично какво е забранено и подсъдимо и за какви данни от електронните медии става въпрос!Нашето ще е жив рекет и от злоба да се провали някой по български!
цитирай
2. radalia - Не съм юрист, както казах и в заглавието...
30.01.2008 22:34
Но по силата на чл.3, ще ти знаят и майчиното мляко. Разбира се, винаги можем да си играем с думичките така, че да се получи нещо от сорта: "Бия те, дъще. Сещай се, снахо!"...
Лошото е, че ставаме все по-малко свободни. Преглътнах някак си новината за въвеждането на домови книги и задължителна адресна регистрация. Но сега това...
Предлагам да ми сложат чип на челото -ще знаят не само къде съм, но и какво мисля.

А си мисля за.... Путин. Случайно.
цитирай
3. zoorry - Директива 2006/24/ЕО
30.01.2008 22:55
http://www.law.uni-sofia.bg/Kat/T/IP/T/ZLD/DocLib/%D0%94%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0%202006-24-EC%20%D0%B7%D0%B0%20%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%20%D0%BD%D0%B0%20%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D0%B8.pdf
Директивата определя:
1. Задължение за запазване на данни - това си го имаме
2. Достъп до данни - АУУУ - никакви терминали...-"Държавите-членки предприемат мерки, за да гарантират, че данните, запазени в
съответствие с настоящата директива, се предоставят само на компетентните
национални органи в специфични случаи и в съответствие с националното право.
Процедурите, които трябва да бъдат следвани, и условията, които трябва да бъдат
изпълнени, за да се получи достъп до запазените данни, в съответствие с изискванията
за необходимост и съразмерност, се определят от всяка държава-членка в нейното
национално право при условията на съответните разпоредби на правото на Европейския
съюз или на публичното международно право, и в частност на ЕСHR, така както тя се
тълкува от Европейския съд за правата на човека".. В СПЕЦИФИЧНИ СЛУЧАИ...И никакъв пасивен достъп чрез компютърен терминал. За незапознатите - sniffer, който и така си го има в БТК, като наследие на развития социализЪм.
3. Категории данни - да речем спазени...
4. Период на запазване - от кумова срама...
5. Член 7 съвсем е изтърван в домораслата наредбица...
...etc, etc, etc.... blah-blah-blah...
Въпреки явно демократурния характер на самата директивка, любимото бг правителство, водено от несъмнено човеколюбиви подбуди, ДАЖЕ НЕ Я СПАЗВА докрай... Само за нашите нужди, само за вътрешно ползване... Е, имало sniffer... "Остъ'й ся, бате, нал сигОрност ша прайм...!"
П.С. Дали мога да поискам най-после политическо убежище в САЩ?
цитирай
4. bamby13 - леееко в страни от темата
30.01.2008 23:24
не не много, един стар виц.
Пише един човечец писмо до брат си който е емигрирам в Щатите. Хваща го цензурата и го привиква за "справка"
-Как може така, другаря. Какви са тези работи които пишете? Лош бил живота, скъпо било. Пилето струвало 6лв., я сега седнете и пишете ново писмо
И човеко написал
Тука всичко е чудесно. Има много стоки и е евтино. За 2 лева можеш да си купиш слон, а като доплатиш още 4-цяло пиле
:-)))))
цитирай
5. lubimetz13 - МИсля си...
30.01.2008 23:34
Че на този етап нашите некадърници не могат да го осъществят на практика... :)
Не е толкова просто ,колкото мислите...
цитирай
6. анонимен - тука пък е обратното..
30.01.2008 23:48
http://www.prontosofia.com/news/?SectionID=9&NewsID=13641
цитирай
7. radalia - Но в Италия, анонимен ;)
30.01.2008 23:58
Напротив, Любимец!
Мисля, че легализират нещо, което вече го има.
Не ми пречи, просто се ...гнуся!
цитирай
8. evrazol - Моля те,
31.01.2008 03:11
Приеми че това е положението. И разчитай на интелекта си. Спасява ни нашата мъдрост, а не конвенционалните средства. Аз се надявам след евробалканизацията да останат поне 10 /десет/ мислещи. Щото светът трябва да продължи.
Поздрав!
цитирай
9. roksolana - ...
31.01.2008 09:17
В членовете, които цитираш, на два пъти е подчертано: след ПИСМЕНО ИСКАНЕ от съответните органи.
Това е нещо съвсем различно от следното: "Според наредбата обаче всички телефонни оператори и интернет доставчици са длъжни да осигурят на МВР "пасивен технически достъп чрез компютърен терминал" до съхраняваните данни. "Това означава министерството да има достъп без човешка намеса и без самият оператор да знае, че някой отвън следи данните", обясниха експерти"
Гадно е.
цитирай
10. deinata - Това не е ли
31.01.2008 09:42
Това не е ли един от парадоксите на демокрацията, колкото по-демократични и свободни, толкова повече полицейщина. За справка УСА-то, уж най-земократичната държава, но същевременно и една от най-полицейските държави.
Пък кво, нека четат, нека се радват, пък някои могат и да се образоват даже.
Поздрави!
цитирай
11. nadagr - А какво може
31.01.2008 09:46
да се направи?
Няма ли в Конституцията член за неприкосновеност на личния живот.Май имаше нещо и за личните данни?
Или е практика в нашата мила Татковина един закон да нарушава няколко други?
цитирай
12. zoorry - За всички плачещи, оплакващи и примиряващи се..Самоцитиране..
31.01.2008 10:05
Напротив.. Това е демокрацията. Свободата и способността да се изразяваш. Даже в този блог. Свободата да се чувстваш несвободен. Даже в България. Свободата да се самонарисуваш в клетка. Даже в UK (USA). Свободата да осъзнаваш несвободата, която те защитава. Свободата и да я променяш. Това е. И ако тя, демокрацията, е само думички, приказки, политиканстване, повод за омраза, а не живот, то грош й е цената. Особено в България, където аполитичността е на мода ведно с "цялата радост от съществуването". Защото върха на планината на демокрацията има цена и ценности, произлезли не от човека, но записани от него.
цитирай
13. radalia - .
31.01.2008 10:16
"Нямаше, разбира се, начин да знаеш дали те наблюдават в някой определен момент. ... трябваше да живееш както можеш, докато навикът се превръща в инстинкт, тъй като знаеш, че всеки звук, който издаваш се подслушва и че, освен в тъмнината, всяко движение се наблюдава".

Оруел и неговата "1984"
цитирай
14. radalia - nadagr,
31.01.2008 12:11
Както казах, не съм юрист, а и време нямам да изровя всички възможни текстчета по въпроса. Обаче се хванах да изчета цитираната директива на ЕС - не за друго, а защото просто очаквам чисто нашенски прочит.

И още нещо... Виждам, че за 1 час през блога са минали 20 регистрирани потребители (не споменавам анонимните). Хора, толкова ли не ви пука?
цитирай
15. maymi - А нима някой допуска,
31.01.2008 12:17
че глобалната мрежа, а и телефоните не са обект на следене от край време и това няма нищо общо с въпросната наредба (което все пак си е някакъв опит за официално регламентиране)....
Много се забавлявам с вманиачването по теориите на конспирацията и търсенето на агенти под леглото и космически кораби в задния ми двор. Но! Аз самата съм монтирала една програмка вкъщи, която блокира възможността моето хлапе да попадне на нежелани сайтове. Програмката "хваща" определени, предварително зададени думи или фрази.
Та, особено с ескалирането на тероризма, някой допуска ли, че няма такива програмки, с предварително зададени фрази и думи, които .... Бе да не задълбавам в процеса, ясно е :)))
цитирай
16. radalia - Както и едни други програмки...
31.01.2008 12:42
които заличават следите ми в нета, криптират пощата ми и т.нат.
Тъпотия! Да гася лампите, щото...!

Отвратена съм. Дори и от избора на модераторите и администраторите за избора им!

Няма да пиша повече, няма да коментирам.
цитирай
17. mimoza92 - от край време си го има това, нищо ...
31.01.2008 17:47
от край време си го има това,нищо ново
цитирай
18. melsun - Аз откакто попаднах в Мрежата...
01.02.2008 13:18
се чувствам абсолютно незащитена,въпреки че съм и многократно обогатена по различни начини...Една много добре обмислена примка...
цитирай
19. nadagr - Най-добрата защита
02.02.2008 10:00
е да няма какво да криеш.А,да те хванат тогава!
цитирай
20. indiajane - :) Хаха
05.02.2008 22:25
И да мрънкаме, и да не мрънкаме, това е положението и все по-зле ще става. И това няма нищо общо със скапаната ни държава, а със скапаните политици в едни други държави, на които им изнася да прокарват "антитерористични закони" с които да оправдават голям брой свои действия. А че анонимност в нета няма, няма. Който е бил с някакви илюзии в това отношение, да си ги отвее на момента, че няма за кога.
цитирай
21. radalia - Ауууу
05.02.2008 22:31
Как не разбирам това примиренчество! Защото, простете, точно такова го наричам!
Не е вярно за другите държави. Прочетете въпросната директива на ЕС. Има много основни различия!
А това, че някъде някой пръднал, не виждам защо трябва да му бърша задника (никога не съм била толкова цинично-примитивна)
цитирай
22. vassilyovska - Живота е променлива
08.02.2008 10:45
и аз писах, Радалия, по въпроса (http://www.occultism.biz/content/view/1865/2/). Имаше още по-малко коментари. Явно хората подсъзнателно са възприели вече мисълта, че един ден светът ще стигне до етапа на управлението чрез тотален контрол. Или пък вярват, че така светът ще стане по- добър и сигурен, не знам.
А може би е най-обикновена апатия. Защо да мисля, когато може да го направи някой друг?
цитирай
23. radalia - Знаеш ли,
10.02.2008 11:28
отдавам го апатия, нежеланието да се замислиш, заставайки зад кредото: "Това за мен не се отнася".
Все пак така е по-лесно ;)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: radalia
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3042773
Постинги: 634
Коментари: 6821
Гласове: 40450
Спечели и ти от своя блог!