Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2007 00:16 - Образование (или образувание)
Автор: radalia Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5479 Коментари: 20 Гласове:
0



Опитвах се да се въздържа от коментари по темата. Днес мой бивш ученик ми обърна вниманието на някои неща, които са се случили във вече бившето и за двамата ни училище - 1 и 2
Обяснението за случилото се на бившия ми шеф звучи толкова абсурдно, колкото отслужения молебен за учителската стачка! Много по-добре щеше да беше отслужена панахида за българското образование. И не, защото Даниел Вълчев е некадърен. Напротив! Опитва се да вкара ред в нещо, което отдавна е изпаднало в хаос. Няма ги основите, на което то се крепи.
Имам достатъчно стаж като учител, познавам бих казала всички нормативни уредби, излязли преди м. февруари т.г. Временно съм била помощник-директор (категорично отказвах постоянно назначение), правила съм години наред основният документ на училището (Списък - Образец 1), смятала съм и съм разпределяла нормативи, проверявала съм и съм писала дипломи, свидетелства за основно образование, удостоверения за завършен клас... Запозната съм до основи с всичко, което касае учебната дейност в едно българско училище. И какво от това? Докато бях в системата ми харесваше да бъда класен ръководител и редови учител. Преподавах информатика и информационни технологии през последните години. Образованието ми го позволяваше, но не и знанията. Осъмвах пред компютъра, за да бъда подготвена за часовете си. В първите години нямаше издадени учебници, нямаше (доколкото знам и в момента -  учебната програма по информатика, профилирана подготовка е обща за 11 и 12 клас) учебни програми по предметите. Работехме на тъмно. Буквално. И сигурно сме се справяли, защото вече бившите ни ученици, вече студенти, се връщаха и разказваха как нещата, които им преподават във университетите ги знаят от училище. 
Треперех за всяко дете. Знаех на всичките проблемите им - в училище, в къщи, с приятелите. Имах ученичка, която се беше замесила в съответните среди, отсътваше от часове, беше "продадена" като жива плът в девети клас. Завърши 12 клас с отличен успех. Успехът си дължеше на това, че застанахме рамо до рамо с родителите й. Това е проблем на учителя, който си милее за работата. Родителите! Толкова пъти съм чувала реплики от сорта: "Не мога да се оправя с него(нея), не ме занимавайте - той (тя) да се оправя сам (а)!" Имам стотици примери за това! Нашата, на всеки от нас роля, която сами избираме, е да бъдем родители! Да си носим отговорността. Много малко от нас го правят наистина. Дори и тези, чиито деца са "безпроблемни". Защото, извинете ме, комуникирам и с много подрастващи в нета. Хубави деца, умни деца, разумни деца. Но ДЕЦА. Никога не е достатъчно това, което правим за тях. Но нека правим поне необходимото. 
Вярно е, че Петрова е ...., а Иванова е.... Покажете ми поне една област, в която всеки си тежи на мястото - в професионално и в морално отношение! Всяко стадо си има мърша, а ние сме част от стадото. Понякога и мършата. Дори и когато се кълнем "Не съм от тях как`Сийке!". Всеки би могъл да избере да се замисли. (Жалкото е, че не всички го могат)
Постът ми става прекалено дълъг, но извинете ме - темата е твърде болна за мен, за да пиша отново по нея.
Учителите... Знам как се живее с мизерна заплата. Лесно е - не се живее. Намира се втора, трета допълнителна работа. Следват промишлени дози кафета и разтропана нервна система. И заради основната работа, и заради безпаричието, и заради недоспиването. Оцелява се. И си оплют, защото, когато си в час, не си в час. И стачкуваш за по-голямо признание, по-високи доходи, по-добра материална база. И ти режат от заплатата. И те оплюват. И Янка Такева и сие подписват поредното примирие. И разбираш, че всичко е било фарс. А ти си пионката. И си плащаш. А следващия път - с молебен.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. svoboda64 - Тъжно, но факт:(
19.09.2007 01:22
А ситият на гладния не вярва:))
Аз лично не харесвам Даниел Вълчев. Вярно е, че политиката е изкуство на възможното, а не на желаното, но и той започна от "видимите" неща - онова, което може да се показва. А основният проблем на българското училище не е материалната (мъртвата) база, а живото, хората... Въпреки всичко направено, качеството на живота в училище не се е променило съществено нито за учители, нито за ученици. Същевременно прекалено много се изля пак върху тях - като разнопосочни изисквания с неясни приоритети. Да се оправят както могат, нали са знаещи (учителите:))
Едва напоследък се заговори по-упорито за умения, за преподаване на стратегии за мислене и "отсяване на зърното от плявата". И пак е твърде пожелателно. Там няма разписан план от мерки - Националната програма за квалификация на учителите дава 5 млн за тази година за преквалификация на нередовни учители по чужд език. И "ефективността" на мероприятието ще бъде сведено пак до получаване на къс хартия:))

Тъжна картинка. Обезпокоителна... Мероприятия, (безсмислени) масовки, пропадащи или само отчетени "пилотни" проекти, чийто опит остава описан в поредния доклад, който да послужи за обосновка на нов проект...

И аз не мога да се успокоя. И мен ме е яд от непоследователните и разпокъсани дейности и действия; от заявено, а неизпълнено, от прекалено многото политика за сметка на професионализма...
Но, млъкни сърце...

@}->->--
цитирай
2. radalia - В училището,
19.09.2007 08:32
в което изкарах 90% от педагогическия си трудов стаж, материалната база беше пред рухване. Като се започне от преподаването на моите предмети на 7 компютъра, на безнадеждно умиращите столове и маси, скъсаните карти по история и география и т.нат. Трудът и знанията на колегите просто не бяха достатъчни за осъществяването на нормален учебен процес. Така, че мерките по оправянето на материалната база бяха повече от наложителни. За две години бе подменена дограмата, сменено осветлението, всички маси, чинове и столове, дъските станаха бели, оборудваха се нови кабинети. Училището стана едно по-приятно място. Промяната на базата доведе до промяна на надстройката ;).
Квалификация и преквалификация... Явих се на конкурс и съответно станах един от онези 1000 учителя в България, които трябваше да обучаваме на компютърна грамотност колегите. Установих, че:
-Децата много по-лесно се учат, защото имат желание. Голяма част от колегите мърмореха за това, че им отнемат почивните дни за тези безплатни (!) курсове. Те цял живот не били работели на компютри, не искали да променят нищо.
-Всяка поставена задача посрещаха с негодувание, а мисълта, че биха отворили записките си през седмицата, се изпари още в началото.
Очевидно за тях нямаше полза от курса и той се превърна в поредния фарс.
Но имаше и колеги, които с желание и старание се отнесоха към всичко това. В резултат компютърните кабинети започнаха да се използват не само по информатика и ИТ.
Изводът? Когато чакаме всичко "да се спусне отгоре", системата се спъва и куца. Всеки може да си зададе въпроса: "Какво и как да направя, за да порменя нещата, които не ми харесват и не се получават?". И да си отговори на него.
цитирай
3. vasisid7 - ***
19.09.2007 09:41
Поздравления за поста!Точно в десятката!
цитирай
4. verdji - :))))
19.09.2007 10:03
Поздравления и от мен. Е за това няма да стъпя в училище в този си живот:) предпочитам - секратарка, продавачка, чистачка и всякакви други пред това всеки ден да те разпъват безсмислено на кръст.

Но се ужасявам, че ще имам допир с тази система когато детето ми тръгне на училище - направо се изприщвам отсега. Ако имаше начин да не го пращам там, веднага бих го избрала:))))))

цитирай
5. анонимен - Е ХАЙДЕ!
19.09.2007 10:27
http://www.usa.gov/Agencies/Federal/Executive/Education.shtml
цитирай
6. svoboda64 - Да, Ради,
19.09.2007 10:31
Всеки гледа на системата, откъдето се намира. То няма и друг начин:))
За мен да има нормална материална база е просто "даденост", след което започва учебният процес:( И може би защото от 1997 излизам "навън" и гледам как е в другите страни, в другите образователни системи, при сравнението много повече ме тревожи КАК се оползотворява и малкото, което имаш, или не употребяваш/не можеш да се възползваш от наличното:))
Благодаря и за твоя поглед! Наистина е време за панахида: процесите на разпад бяха оставени да текат твърде дълго. Трудно е да накараш "жив труп" да се движи:)))))))
Лек ден, въпреки нелеките мисли!
цитирай
7. tink - убразование )))))))))))))))
19.09.2007 14:02
поздравки))))))))))
цитирай
8. karavelov - Права си!Особено за Янка Такева!Не ...
19.09.2007 16:53
Права си!Особено за Янка Такева!Не мога да я понасям!
цитирай
9. radalia - :)
19.09.2007 17:08
Да видим коя образователна система ще отиде да проучи сега. Учителите стачкуват, време е да потърси челен опит някъде по света;)
цитирай
10. darkanion - м,
19.09.2007 22:16
бе изказване за темата, само ще спомена, че моята класна още от 8ми клас ни каа, че ще ни е Майка, защото ние ще сме 5 години с нея и ще сме като едно семейство. Вярно - не толкова идеално семейство, никак даже. Но което съм забелязал, въпреки повечето и "глупости" (защото понякога наистина има и такива) които ни приказва, тя наистина държи на нас, на учениците си, и не само на нейния клас, а на всеки ученик.
Също - и тя е помагала така на хората. Разказвала е за едно момче, на което мойка му очинала, докато той учел. Оттогава училището (разбираемо) било "забравено". И изобщо "светът" от това момче.. Та тя му помогнала много, заедно със баща му.
Темата е наистина.. някаква! Поздрави за поста.. макар и от мен..
цитирай
11. sowhat - винаги
20.09.2007 09:51
съм казвала че 1 учител не работи с 20 или 30 деца ,но и с още 40 човека родители , 40 баби и дядовци и поне с още 10 братя и сестри .
наистина твърде кратко бях учител.
не заради децата.децата са прекрасни на всички възрасти.
а заради интригите.
има неща които дори е на мен ми идват в повече .
та българският учител е диагноза, не професия.
иначе е прекрасно ,когато порастналите деца твои ученици ,те срещат с топли думи ...

права си ради .
цитирай
12. svetlan - Наскоро срещах свой бивш учител, ...
20.09.2007 11:06
Наскоро срещах свой бивш учител, когото винаги ще уважавам и обичам. Не, няма да коментирам, само ще спомена, че през цялото време, докато пиехме по някоя биричка, аз си умирах от страшно притеснение - да не би случайно в погледа ми да се проличи какво огромно съжаление ... Не знам как си го представят някои, че със 295 лв. заплата може да се преживява, а този мой учител, той заслужава половината свят ...
цитирай
13. radalia - Убедена съм, че
21.09.2007 16:17
всеки от нас има спомен за свой добър учител...
Не преподавател! Тези думи не са синоними. Поне за мен.
цитирай
14. darkanion - ами,
21.09.2007 21:14
моята класна ми препоадава по БЕл, тъй че явно е и преподавател.. поне аз разбирам думите като синоним.. стъжалявам, ако бъркам нещо..
цитирай
15. badkroky - Браво РАДИ!!!
21.09.2007 22:50
Не ме бива по приказките, затова ше кажа само едно: ОСТАВКА на главния даскал на Републиката!
цитирай
16. jenseits - слушах снощи Д. Вълчев и не видях в ...
22.09.2007 10:17
слушах снощи Д. Вълчев и не видях в думите му воля за решаването на проблема. През 5 минути напомняше "За да се даде повече на учителите, трябва да се вземе отнякъде"..Е, да, ама това изказване предполага, че бюджетът и поставените приоритети са в нужните пропорции, че приоритетите са правилни, а това не е така.
Боян Биолчев казва в едно интервю, че "след като в отчета на държавата в дейността за последните две години изобщо не фигурира образование, това е поредното доказателство за това какъв приоритет е образованието. По всички пунктове, по които се отчитат, образованието го няма."

Колкото до отговорността на учителтие за възпитанието на децата, децата отиват на училище с вече формирана ценностна система, така че е смешно да се очаква от учителя да го "превърне в човек". Това е един много лесно оборим упрек към учителите.

Бтл, ако ти си качила "Устрем" от Маргарита Хранова в youtube, благодаря :)
цитирай
17. radalia - Няма да забравя,
22.09.2007 19:19
когато синът ми тръгваше в първи клас, на 15септември, в двора на училището, родителите бяхме застанали зад не мноо стройната редичка на децата. Дамата до мен изпъшка, че нейното дете знаело, че няма полза от училището, ама нали било задължително. А децата ни бяха подбрани чрез конкурс (тогава още имаше такива) в елитна паралелка на елитно училище.
Тези деца вече завършиха... Дали се е променило отношението на родителката и синът й през годините? ....


Да, аз качвах песничката - исках да направя пост, посветен на Маргарита Хранова. :)
цитирай
18. drlubenova - Станишев и цялото правителство се ...
23.09.2007 17:13
Станишев и цялото правителство се подиграват с учителите. Учебниците са трагедия и подигравка с българската история. Трагедия, защото според мен това, което е включено за изучаване от различните възрастови групи по математика, биология, химия, физика, география е за много по голяма възрастова група и дори част - за съответните институти. Там монопола е на ДПС. Има пари за повишаване и на заплатите, и на пенсиите, но няма желание, защото няма да донесе личен приход за управляващите. Даниел вълчев се изказва неподготвен и емоционално нестабилен. Жалко, по време на турското робство, в последните години на периода на учителите се е заплащало и от екзархията, и от първенците на населеното място. Предсавете си учителка, на която детето е болно дори и само от ангина / лекарства, по-добро хранене, плодове, сокове, може би да изпълни някакво желание на детето, защото е в това състояние..../. Как ще се справи с парите на семейството си. По време на преподаването и престоя в училище може би не трябва да мисли за дома си - изключ копчето "дом" и всичко е наред. Бих искала поне един ден нито един учител да не влезе в клас в цялата страна и ще ми бъде интересна реакцията на тези вампири в правителството. Може би ще обвинят учителите, че са най-големите престъпници в страната. Може и така да е, след като за съда, ако си отгледал 480 килограма канабис на стойност 2 милиона лева заслужаваш 1 година условно.
цитирай
19. mortal - http://video. google. com/vid...
08.10.2007 07:28
http://video.google.com/videoplay?docid=8608587180874898338&q=%D1%83%D1%80%D0%BE%D0%BA+%D0%BF%D0%BE+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5&total=3&start=0&num=10&so=0&type=search&plindex=0
цитирай
20. radalia - Изгледах го...
08.10.2007 07:41
Нямам думи!!!!!!!!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: radalia
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3042864
Постинги: 634
Коментари: 6821
Гласове: 40450
Спечели и ти от своя блог!