Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2007 20:21 - Детски песнички
Автор: radalia Категория: Лични дневници   
Прочетен: 16769 Коментари: 12 Гласове:
1

Последна промяна: 04.03.2008 12:08


Този постинг посвещавам на Л.Б. и на всички пораснали и не толкова момиченца и момченца ;)
Вчера бях на рожден ден на най-палавата малка госпожица. Все още не може да върви, но това не й пречи да не се задържа на едно място. Неудържима, изпълнена с енергия, едно малко слънчице, което кара всички около него да се усмихват. 

Работната седмица свърши и защо да не си попеем, припомняйки си някои, надявам се и за вас, любими детски песнички :)


... Детство мое, на ръст едноетажно
детство мое, за мен така е важно
щом студено ми стане да мога
да си взема от детския огън.
Все се мъча света да обърна
яхнал пръчка при теб да се върна.
Всеки ден по една дреболия да е от мен!

Детство мое



Моля кажете не на шега
кой нарисува тази дъга?
Пъстра, красива, казвайте кой.
Аз или ние, ти или той?
Вярно познахте в нашия град
аз си измислях цвят подир цвят
жълт или розов, син и червен - 
весел да бъде нашият ден!

Дъга



Оранжево небето, оранжево морето
оранжева тревата, оранжев и градът,
с оранжевите майки оранжеви дечица,
оранжеви китари оранжево звънят.

Оранжева песен


Вълните морски запяват
любов и скръб възхваляват
разказват те за земята,
родена от светлината.
Пеят, пеят за наш"та вселена
мъдро, от Бога, с любов сътворена.
Смеят се, плачат, на хора приличат
и свойте копнежи в молитви обличат
изпращат послания
с химните на радостта
по света.


Химн на сътворението



Всеки малък мъж мечтае
миг поне да е силен и сам.
А моретата не са до колене -
дори на голям.

Растем и пак ще растем,
но заедно с теб -
приятел с теб съм днес
и утре, и до край -
въпрос на мъжка чест,
не на игра!


Васко да Гама от село Рупча



Къде ми са детските книжки,
кажи ми мой прашен сандък?
Закусиха сивите мишки
с вълшебните букви - язък!

Къде ми е класната стая,
къде е коравия чин,
а, б, в, тире, запетая,
забравих ги вече - амин!

А днес моят собствен наследник
извършва геройски бели
не съм се изгубил безследно
щом той ме повтаря нали?

Къде е момчешката дързост,
след мене защо не върви,
отминаха стъпките бързи
и ехо не чувам дори.

Къде ли се водят войните
за мойте наивни мечти
дали пък не са ми сърдити
че съм ги отрекъл почти?


Къде остана детството?




Страшно ми се иска да вярвам, че не съм убила детето в себе си...



Гласувай:
1



1. feminaslim2007 - Продължавай да го държиш в себе си, ...
31.08.2007 23:15
Продължавай да го държиш в себе си, то ни дава толкова много и не бива да го губим или убиваме! Аз също го пазя в себе си и мерси за чудесния спомен!
Поздрави и лека! :)))))))))))
цитирай
2. radalia - Пазя го :)
31.08.2007 23:35
Без да стискам ;)
цитирай
3. sowhat - :)
01.09.2007 08:53
толкова е мило...
благодаря ти ради :)
цитирай
4. elineli - EL
01.09.2007 09:18
Децата в нас,са като цветя искат редовно поливане :)))))))))))))))))))))))))Чудесен пост Ради.Поздрави ти изпращам и :)))))))))))))))))))))))))))))))
цитирай
5. radalia - Радвам се,
01.09.2007 19:15
че ви допадна :)
цитирай
6. анонимен - Радостна тъга
15.10.2007 20:05
Преди много години, около 10-15, когато съм бил още малко момченце, една неделя чух по радио, което, се казваше Радио 7 Дни, освен ако не е било БНР Хоризонт или Христо Ботев, една песен, изпълнена от хор, може би беше детски хор или хор на българското национално радио, вече не помня, която песен се записа, запечати и остана завинаги у мен и в моето сърце, съзнание и подсъзнание, с която живях тези дълги години, като едно от най-невероятните къстчета щастие и късмет, което може да има човек в живота си - да усети подобно чувство, изпълващо очите му със сълзи от преклонение пред висшето, възвишената истинска музика, огледало на най-ценното в живота, на най-светлите и уникални, неповторими и неописуеми чувства и усещания. Никога повече не чух тази песен, която с отминаването на годините забравях и забравих почти напълно, но едно не забравих: нейната мелодия и тези няколко думи: "пеят пеят за нашта вселена ... на любовта по света.." и нищо повече, но знаех, че един ден ще я намеря, защото бе пределно ясно, че дори и да не я открия никога вече, тя трябваше да остане с мен завинаги, до смъртта. Бил съм много малък, но красотата явно не се нуждае от озряване, не съди по възрастта, за да се приюти някъде, където да заживее завинаги на топло. Някои неща са природно вградени от най-висш разум. Сякаш аз съм роден, да се възхищавам на това, което другите творци са родени да създават, но може би само като посредници на този най-висш разум. Още тогава съм имал усета, разбирането и умението да изпитвам безконечно харесване към най-величествените песни на родината ни, най-прекрасни на света. Обикнал съм я (песента) искренно и неизкоренимо още от тогава, без дори да съм я осъзнавал или разбирал, както днес, сега в момента в малко по-изградена възраст. И кой е най-чистият човешки стадий в живота, ако не детството, достоен да ги разбере и приюти?
Знаейки едва само тези няколко думички от песента, аз ги написах в google и започнах издирването и. Преминах през няколко форума, където други потребители бяха споменали почти същите думи и малко повече от текста в питане коя е песента, но определено текстът бе малко, песента рядка и повечето не я знаеха, не се сещаха за името и, най-вече изпълнителите, с малки изключения. Но аз не се отказвах, не спирах и не се отчайвах, а продължавах да търся и разширявайки текста и припомняйки си го пробвах различни комбинации в търсачката. Докато най-накрая попаднах тук, на този блог. Тук има и част от текста, и името на песента, и изпълнители. След това я намерих в data.bg и в youtube.com, и всичко това благодарение на теб, Radalia! Благодаря ти изключително много, ти явно си рядко-стойностен човек, щом правиш това! Благодаря ти, тази песен ми вдъхва живот, ти ми вдъхна живот, още една причина да продължа напред! Благодаря и успех! Съжалявам, че се получи малко дълго, моля за извинение, а ти бъди винаги такава! Пази се, успех. DreamingBoy
цитирай
7. radalia - DreamingBoy,
15.10.2007 20:36
Обръщам се така към теб. Благодаря ти за топлите думи. Няма да скромнича излишно - стана ми много, много приятно. Самата аз положих много труд, за да намеря песничката, която се беше запечатала по същия начин, но далеч не в детска възраст ;)
Има наистина много хубави и стойностни български песни. Ако разгледаш блога ми, ще видиш, че съм качвала и други. Разбира се, според моята си категоризация. Ще продължавам и за напред ;)
И не се притеснявай от дълги коментари. Особено, когато носят топлина! Дерзай!
цитирай
8. анонимен - 'Има много хубави и стойностни български песни'
16.10.2007 00:45
Аз ти благодаря, че ме успокои, защото се бях притеснил. :) Забравих да спомена и отбележа, че страшно много, изключително ми харесаха тези зайчета в клипчетата. Сега вече ги имам песничките както на mp3, така и на avi. Разгледах профила ти в youtube, от където чрез downloader-a си ги свалих, защото ми носят наистина топлина, спокойствие и уют. Всъщност се чудех, ти самата лично ли си ги направила - песнички с клипчета зайчета, защото който ги е направил, наистина е имал огромна топлина в сърцето си, каквито са и песните и картинките! Не се учудвам, че си момиче (жена), такива нежни мъже са доста по-малко.
Колкото до българските песни, според мен те са едни от най-прекрасните, най-величествените, най-богатите, най-талантливите на света. В youtube, както вече забелязах събираш доста добри песни, като твоята "категоризация" често съвпада с моята. Диана Експрес, Милица, Белчев, Марги, Марияна и Тодор, и т.н. са си чисти класически песни и изпълнители, едни от най-добрите. Имам ги почти всичките, а аз се чувствам и изживявам като колекционер на класическа музика (популярната класическа, за другата има друго място и време), занимавам се често и събирам каквото и от където мога и записвам на дискове. Баща ми обожава например песента на Трайчеви - Искам да те нарисувам, да оприлича косите ти на бушуващ водопад или както там се пееше, а аз лично слагам на пиедестал и обожествявам Фамилия Тоника. Песните с любовна тематика на В. Найденов са може би едни от най-любимите ми, прочувствени, задълбочени и лирични. Но нека не развивам повече, защото на тази тема бих могъл да пиша до безкрайност. Не искам да те притеснявам повече, само исках да ти благодаря за "Химна на сътворението", нищо повече и да подчертая радостта ми, че има такива хора, както и тези, който слагат в data.bg и ценят подобна музикално прочувствена красота. Друг път ще обърна повече внимание и ще поразгледам по-подробно блога ти. Другото, което се сетих да вметна е, че доколкото си спомням познавам авторката на текста, част от който си цитирала: “Искате да свирите на мен? Държите се сякаш познавате всички дупчици на ума и сърцето ми. Искате да изтръгнете скрития звук на..." и така нататък, ако тя се казва Е. Дворянова, защото ми е предавала "Творческо писане" в НБУ. Е, стига толкова от мен, прощавай, няма повече да досаждам с такива дълги отклонения. Може би не е удобно, но не исках да крия радостта си .. , че намерих песента и тя ми донесе едновременно огромна радост, радостта и в същото време малката тъга на отминалите дни. Поздрави на момченцето ти, ако е твоето, от клипа “Bez ime”, дано и то да им се радва! Успех! Никът ми наистина е DreamingBoy.
цитирай
9. radalia - Значи подред ;)
17.10.2007 18:01
Клипчетата ги направих аз - повод беше първия рожден ден на племеничката ми :)
Не мога да се съглася, че само и единствено българските песни. Примерно един Леонард Коен е опровержение на това. Разбира се, има и други примери.
Аз също харесвам Тоника. Ще й дойде и нейният ред. В момента подготвям и качвам песните на Тангра.
Много поводи за усмивки и на теб!
цитирай
10. анонимен - din4eto
15.11.2008 19:47
nai-me kefi


Къде ми са детските книжки,
кажи ми мой прашен сандък?
Закусиха сивите мишки
с вълшебните букви - язък!

Къде ми е класната стая,
къде е коравия чин,
а, б, в, тире, запетая,
забравих ги вече - амин!

А днес моят собствен наследник
извършва геройски бели
не съм се изгубил безследно
щом той ме повтаря нали?

Къде е момчешката дързост,
след мене защо не върви,
отминаха стъпките бързи
и ехо не чувам дори.

Къде ли се водят войните
за мойте наивни мечти
дали пък не са ми сърдити
че съм ги отрекъл почти?
цитирай
11. анонимен - благодаря, че СЃСЉ...
27.11.2008 20:55
благодаря,че събудихте детското и в мен:)))Любимите ми детски песни!Прекрасно е!
цитирай
12. radalia - Анонимен,
28.11.2008 10:44
Не мога да прочета това, през какъвто и енкодинг да мина. Би ли го написал(а) на латиница?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: radalia
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3043107
Постинги: 634
Коментари: 6821
Гласове: 40450
Спечели и ти от своя блог!