Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.06.2007 22:47 - Сребърна
Автор: radalia Категория: Лични дневници   
Прочетен: 8947 Коментари: 12 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Днес избягах от дъжда. Впуснах се в една разходка, която пак е свързана с вода, но този път водата не беше морска (и солена). Да, правилно сте се досетили - ходих там - в резервата Сребърна. Поне така беше планирано...
Разходката започна от парка на един силистренски хотел. Красиво подреден парк...
image

image

И тъй-като настроението "мрън, мрън..." не ме напусна пред тези гледки, забелязах липсата на кошчета за отпадъци. А като всеки пушач, просто не можех да не запаля цигара, след двучасовото пътуване от Варна. Та отпадъците от моя пагубен навик, както и тези, свързани с двамата малчугана от компанията, бяха най-съвестно събирани в торбичка, която си върнахме в къщи.
Похапнахме в едно кръчме на брега на Дунава, което пък приятно ме изненада в музикално отношение.
Поехме към Сребърна. Предлагам ви малко факти, гарнирани с мои снимки ;) За съжаление, още докато бяхме там заваля (този дъжд ме преследва!!!) и снимките станаха малко мрачни.

Биосферният резерват "Сребърна" обхваща езерото Сребърна и територията край него. Намира се точно до село Сребърна и отстои на 15 км западно от град Силистра. Дълбочината на езерото достига до 3 м. и то е обрасло с тръстика и папур.
image

Богатите с риба води, изобилието на диви гъски, диви патици и лиски, големи количества тръстика и папур са привличали хората по тези места от дълбока древност. По време на римската епоха на брега на езерото е съществувал укрепен пункт, наречен "Теголициум". Непосредствено след Освобождението "Сребърна" е било посетено от чужди пътешественици и авантюристи - ловци на бели чапли, Феникс Кани, Едуард Ходек, Огмар Райзеф, Лео Калбермаген. На Феликс Каниц принадлежи мисълта: "Сребърна е Елдорадо на блатните птици". В началото на нашия век езерото е било посетено от Алекси Петров, който е първия български естественик, обърнал внимание на голямото разнообразие от блатни птици тук. От 1918 г. до 1940 г., то се е намирало в румънска територия. След присъединяването на Южна Добруджа към територията на България езерото "Сребърна" е било посетено отново от Алекси Петров, по чиято инициатива езерото е било обявено за резерват през 1948 г.

До 1949 г. водите на Сребърна били чисти и прозрачни, гъмжащи от хищни щуки и огромни сомове. Много характерни били плаващите тръстикови острови, достигащи големи размери и наричани от местното население "кочки". Кочките се познати и в делтата на Дунав под името "плаури". Те никога не се заливат от водата, защото следват нейните в вертикални движения. Това свойство на кочките било "високо" оценено от пеликани, чайки, лопатари, лебеди и лиски. Те са ги предпочитали винаги при построяване на своите гнезда.

image

В периода 1949г. и до 1962 г. се изграждат диги и на северния бряг на река Дунав. През този период и до 1972 г. се изграждат 9 микроязовира във водосборния басейн на езерото "Сребърна" Изграждат се и помпени станции на карстови води от подземния водосборен басейн на езерото. До 1975 г. в езерото е допуснат улов на риба и косене на тръстика и папур за промишлени цели, което до известна степен е намаляло общата биомаса на екосистемата. След тази година всякаква човешка дейност в резерват "Сребърна" е забранена. През 1975 г. резерватът е обявен за влажна зона с международно значение по критерии на Рамсарската конвенция (Рамсарски обект). Две години по късно, през 1977 г., резерватът е включен в Световната мрежа на биосферните резервати, за което е получил специална диплома на ЮНЕСКО. През 1978 г. е отстранена част от дигата на южния бряг на река Дунав с дължина около 500 м, но високата кота на приливаемия бряг (около 13,30 м.) не позволява заливането на резерватните площи дори при високите пролетни води. През 1983 г. поради големия брой на редки видове птици, гнездящи в резервата и главно заради постоянното гнездене на 10% от световната популация на къдроглав пеликан, резервата намира място в Листата на обекти от световно природно и културна наследство под егидата на ЮНЕСКО.

image

През 1992 г. отчитайки влошаващото се екологично състояние на резервата беше предложено от ЮНЕСКО, езерото "Сребърна да бъде включено в списъка на застрашените обекти за световно културно и природно наследство. По-късно "Сребърна" беше включена в списъка на обекти под заплаха според Рамсарската конвенция. Бяха разработена програма от МОС, насочени към възстановяване на екосистемата на езерото. През 1994 г. беше прокопан канал в източната част на резервата, проектиран за двупосочно действие. По трасето на канала са изградени два шлюза за регулиране на водите. Задвижена бе мониторингова процедура, която да следи за възстановяването на биоразнообразието в резервата. След като се възстанови връзката с река Дунав още през 1995 г. беше отчетено умножаването на колониите от видове птици, неоспоримо доказателство за започване на възстановяване на екосистемата. Така "Сребърна" се превърна в първата защитена територия у нас като институт на Министерството на околната среда и водите за съхраняване на биологичното разнообразие и устойчиво използване на неговите съставни части. Тези резултати бяха представени пред Бюрото на рамсарската конвенция през 1997 г., което послужи за основание да се вземе решение за изработване на нов план за управление на резервата. През 1998 г. бе чествана 50 - годишнината от обявяването на езерото "Сребърна" за обявяването му за резерват. В резултат на предприетите мерки и усилия от страна на Министерството на околната среда и водите, както и с помощта на международните организации, предоставили финансова помощ за осъществяване на различни проекти, насочени към подобряване на състоянието на екосистемите в ПР "Сребърна", резервата се възвръща към нормално, близко до естественото си състояние.

Сигурно забелязвате, че наблъсках поста с някакви факти. Май се страхувам да пиша по-свободен текст. Така де - вали. Мрън!
На връщане посетихме едно почти неизвестно местенце. Манастирът Свети Богородичен покров. Минете от там, когато сте в оня край. Има отбивка (1км) от пътя между Сребърна и Силистра. За него се грижи една калугерка, която много интересно разказва историята му.
image

Дъждът и тук беше по петите ни...
Това, което стана скрито от очите ви е една снимка, която се оказа, че е в другия фотоапарат. Да видите кви сме готини с племенника ми - облечени еднакво (по негово настояване).

Хм - да и музиката. Понеже няма как да ви пусна предаванията на радио z-rock, ще се задоволя с това, което слушахме, когато радиото беше в затъмнение:





Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mery67 - Благодаря за споделеното, инте...
17.06.2007 00:06
Благодаря за споделеното,интересно ми беше да науча подробностите.Поздрав!
цитирай
2. zvezdichka - На мен също
17.06.2007 01:33
ми беше интересна тази информация, а и снимките също така! Приятни почивни дни!
цитирай
3. nait - Доста неща не знаех:) Благодаря за ...
17.06.2007 07:52
Доста неща не знаех:) Благодаря за инфото
цитирай
4. nadagr - Хубава разходка!
17.06.2007 09:42
Благодаря!След всеки дъжд изгрява Слънце.
Поздрав!
цитирай
5. radalia - Моля, моля!
17.06.2007 11:31
Пак заповядайте! :)
цитирай
6. mmmmmmmmm - Струвало си е
17.06.2007 12:32
да отидеш:)Там е толкава красиво,че днес сигурно разказваш с усмивка.Един дъжд разваля настроението,но видяното оставя по-трайни впечатления!:))
Пожелавам ти ден без дъжд с много усмивки!:)))
цитирай
7. radalia - Да, може би,
17.06.2007 12:34
Природата ме зарежда...
Дори и очите да дъждят, устните се усмихват.
цитирай
8. cerafina - ей!
17.06.2007 14:01
Ходила си в моя град!!! :)
Трябваше да направиш повечко снимчици на Дунавската градина!
Ако има интерес аз ще постна :)
Приятен ден! :)
цитирай
9. radalia - cerafina,
17.06.2007 14:02
Абсолютно си права! Трябваше...
Давай ти!
цитирай
10. melsun - Чудесно си направила...
17.06.2007 14:45
като си отишла там!:)))Чак ти завидях!:))
Благодаря за поста и снимките!Пренесе ме виртуално там!
Днес да бъдеш цял ден усмихната!:))
цитирай
11. radalia - melsun,
17.06.2007 15:15
Обещавам!
... Поне с едната половина на лицето си.. ;)
цитирай
12. radalia - Може би...
17.06.2007 19:27
...като спре... дъждът.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: radalia
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3043124
Постинги: 634
Коментари: 6821
Гласове: 40450
Спечели и ти от своя блог!