Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.05.2007 21:48 - Изборите през погледа на председател на СИК ;)
Автор: radalia Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4609 Коментари: 12 Гласове:
0

Последна промяна: 22.05.2007 07:50


    С толкова неща съм се захващала, че нямаше как да пропусна и това. В началото беше под въздействието на една идея, после влязох в нечии списъци... и сега всеки път си казвам "Това е за последно", но до следващия път съм забравила. И пак отивам. Първия път, когато бях председател на секция, страхът от това, че няма да се справя толкова ме беше завладял, че почти не забелязвах нищо около себе си. После свикнах - знаех кое как си прави и безпокойствието ми изчезна. Сега вече даже и си позволявам да мърморя и недоволнича от неуредиците, които мисля си, трябваше да изчезнат. Тези, които се занимават с организирането на избори, трябваше да се понаучат от пропуските си и... нещата да стават вече по-лесно и по-организирано. Но не би!
    Ангажиментите на председателя на секция започват няколко дена преди самите избори с нещо като обучение за провеждането им. Този път такова нещо нямаше. Или поне аз не разбрах за него. В петък надвечер успях да се снабдя с мечтания списък на членовете на моята секция и захапах двата телефона (стационарен и мобилен). Трябваше да се съберем поне трима, за да получим материалите от районното кметство. Позвъних първо на заместик председателя. Оказа се, че жената не е в къщи, представих се и се разбрахме по-късно да се обадя пак. Позвъних и на секретаря. Обеща ми да дойде на следващия ден. Когато се опитах отново да намеря зам. председателя, телефонът даваше свободно... Очаквах го този момент и потърсих следващия в списъка. Жената беше много любезна и се отзова на молбата ми. Успокоих се. На следващия ден отидох на уговореното място 10 минути по-рано, за да съм там, когато дойдат. Секретарката беше точна. Но другата жена така и не дойде... Разбрахме, че и двама могат да получат изборните материали (?!?). Влязохме и ни обясниха, че нещата за нашата секция вече са взети. Подскочих! Бях в кметството 20 минути преди определеното време и никой от моята секция не е минал покрай мен (защото си бях сложила една табела с номера на секцията на гърдите си - да съм видна;). А те ми казват,  че нещата били дадени на някого си! Разбрали грешката си, служителките ми обясниха, че зам.председателката чакала още от 9ч. (2ч. и 10мин. по-рано от определеното време), била се вече изнервила и ...
    Хекнахме със секретарката към секцията. Там бяха. И подреждаха. И моята заместничка ме емна от вратата - къде съм била, защо съм закъснявала, така ли сме щели да я караме... Не й останах длъжна, но с достатъчно спокоен тон (респектирах се от възрастта й) й обясних нещата от моята гледна точка. Поисках да видя протокола с описа на материалите. Отговорът - за какво ми бил! Този път се троснах! Лекичко. Налепила табло с бюлетини, но го сложили в помещението за гласуване. Изместих го в коридора, пред секцията - след поредното надприказване къде и защо там му е мястото. И понеже съм достатъчно дребнава, реших да търся лепенките за урната. Нямаше ги никъде! Абсолютно! Всичко прерових и изведнъж ми светна - видях ги. Налепени из сградата и написан върху тях номера на секцията. Този път вече се скарах наистина. Размених достатъчно гневни реплики, като казах, че държа да си нося и (без това вменената ми със закон) отговорност. И нямам нужда от поделянето й с някой друг. Избухнах и се срамувах от това. Обаче дамата престана да се опитва да се налага. Стигнахме до обсъждане и търсене на кола, която на следващия ден да ни закара до РИК. (хиляди пъти проклех страха си да шофирам!). От всички присъстващи единствено заместник председателката изяви готовността си. Изтръпнах - с Лада 1300 и шофьорка на 72 години! Реших, че ще търся алтернативи. Но после се отказах от тях. Как да повикам някой срещу жълти стотинки да бъде на наше разположение до не знам кога в неделя вечер?
       Подредихме всичко в секцията и освободих хората. Останахме със секретарката да чакаме полицая, за да запечатахме изборното помещение.
    В неделя в 5:40ч. бях в района на секцията. В момента, в който се събрахме необходимия брой членове, отворихме помещението и точно в 6:00ч. обявих началото на изборния ден. Всичко минаваше спокойно... Имаше моменти, в които се чудехме какво да правим, имаше и други, в които се натрупваха десетина човека на опашка. И така - достигнахме 35,3% избирателна активност. В 18:59ч. влезе последният дошъл да упражни правото си на глас. По това време вече всеки член на комисията знаеше какво точно и как ще се прави, за да приключим експедитивно с преброяването на бюлетините, опаковането на нещата и написването на протоколите. Час, след като обявих края на изборния ден, бяхме седнали във въпросната Лада. А шофьорката... просто нямате идея как караше тази жена! Имаше моменти, в които ми идваше да извикам да намали малко... :))) Като настъпи педала на газта... само на завоите отнемаше малко от скоростта. Двете със секретарката само се спогледахме, когато пред очите на поне 5 полицая, шофьорката ни направи обратен завой на абсолютно неправилно място. В момента, в който колата спря, аз излетях да вземам заветния номер. Това са едни листчета, които раздават на входа на РИК и служат за въвеждане на ред, в който секциите се явяват, за да предадат протоколите си. Бяхме 129 секция. Значи 128 секции са ни изпреварили... Толкова бързахме... А ето, че пак ще има да чакаме. Кога са сварили другите? Толкова неща имаше за писане. Дойдоха и другите две от секцията ми и влязохме да си чакаме реда. И какво да видят очите ми? Народът масово пише протоколи. Как ли останалите членове са се подписали на празни протоколи? Имаше и една секция, чиито представители обсъждаха коя бюлетина е недействителна! Почти се бяха скарали хората! Ето как трима представителя на секцията вземат решение, което трябва да се вземе от девет нейни членове. На кафе с няколко цигари, времето мина бързичко и дойде нашия ред. Наредихме се с чувала и ахааааа да влезем. Обаче възникна скандал. Някой изнася минали вече номера и ги дава на чакащите от вън. Даже видяли как изглежда. Полицаите спряха достъпа до заветната РИК точно пред нас. Проведоха нещо като разпит на свидетели, направиха си някакво съвещание и ни пуснаха вътре. Вече бях изморена и изнервена. А жената от информационно обслужване с такава скорост въвеждаше данните от протокола ми, че се чудех дали сега не разучава цифровия блок на клавиатурата. И това мина... Помолих се мислено, докато чакахме компютърът да подтвърди, че всичко е ок. И това стана! Минах пред РИК, после пак през информационното обслужване, после пак през РИК и вече можех да изиграя шаманския танц на победата над всички сметки и писаници. Това беше! В 22:45ч. бях в къщи - точно за пресконференцията на Станишев ;)))







Тагове:   председател,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. wildroses - Поздрави
21.05.2007 22:12
за справянето със задачите! ;)))
цитирай
2. radalia - Благодаря! :)
21.05.2007 22:14
То ще е срамота да не справя! ;)
цитирай
3. miacarra - еми това е
22.05.2007 00:12
поздравления !!! иначе другото е... "да не ти е на главата "
цитирай
4. nait - Поздравления:)
22.05.2007 00:24
Ами като чета не са се променили толкова много неща от началото на 90те:))) Пак си е хаос, но мааалко по-подреден.
цитирай
5. radalia - miacarra,
22.05.2007 07:58
В деня на изборите жената беше съвсем кротка. Явно е разбрала, че на среща си има достатъчно твърд човек ;)
Бях озадачена, че са ми сменили секцията, а после разбрах и причината - предния председател се е отказал, заради нея...
цитирай
6. radalia - nait,
22.05.2007 07:59
Знаеш ли.. хаос, в който е направен опит да бъде подреден, май си е още по-голям хаос ;)
цитирай
7. ady - Поздравления
22.05.2007 13:00
:)
цитирай
8. radalia - ;)
22.05.2007 13:01
Мерси :)
цитирай
9. milionche - Човече!
22.05.2007 14:29
Струваха ли си толкова нерви и усилия все пак???
цитирай
10. radalia - milionche,
22.05.2007 14:47
Винаги си струва ;)
В някакъв смисъл :))
цитирай
11. indreal - През втората половина на 90-те
22.05.2007 17:24
През втората половина на 90-те и аз участвах, но само като член на СИК. Въпросът действително е да попаднеш в нечий незнаен списък и от там насетне започват да те издирват всеки път, когато се зададат избори. Тогава все още млад студент, всеки път се хвърлях в работата с много пламенен ентусазъм. Но и всеки път си късах нервите с безкрайни процедурни спорове, често прераствали в яростни пререкания, с разни колеги от комисията, досущ като описания динозавър. След поредния подобен случай категорично се отказах. А явно излезеш ли веднъж само от "ония" списъци и после край с преследването. Е, не че и този път не стоях до сто часа през нощта, в очакване на разгромителните резултати, но поне си бях в къщи, пред телевизора, а не висях пред РИК.
цитирай
12. radalia - Е, аз още няма да се предавам :))
22.05.2007 18:40
Не и след последния път. Когото трябва поставям на мястото му още при първа възможност, а после "пей, сърце";)
Наистина никакви дразги нямах в комисията. Може би, защото ги заставям да изчетат, каквото трябва и всеки от тях да е наясно кой глас е действителен и кой не.
Явно даскалицата в мен си живее ;). Нищо, че се опитвам да й избягам :).
Но пък в случай като този, помага :))))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: radalia
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3043244
Постинги: 634
Коментари: 6821
Гласове: 40450
Спечели и ти от своя блог!