Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2007 14:23 - „Нещо на света не прави щастието по-непостижимо, отколкото опитът да го открием”
Автор: radalia Категория: Лични дневници   
Прочетен: 7361 Коментари: 28 Гласове:
0



    Реших да не отлагам дълго продължението на вчерашния си пост, защото през работната седмица е трудно да отделя толкова време, а през задаващите се почивни дни съм решила да огранича до мининум достъпа си до компютри и интернет.

    Искам да ви благодаря, че изчетохте и коментирахте, че се замисляхте до къде сте стигнали... А сега да видим нататък ;) И пак казвам, че това не е някакъв химерен образ. Това са едни цели по моя Път – някои съм достигнала, а към други се стремя. И го правя от чисто егоистични подбуди – на мен самата да ми е по-леко и да не се разпилявам в напразни тревоги и усилия. Мисля, че голяма част от нещата съм ги достигнала, но всеки преживява моменти на регресия и ... А бе ще си ги препрочитам тези нещица, когато тръгна да се губя ;)

    Хората, освободили се от слабите си места, обичат да бъдат сред природата и да бродят из девствени и красиви места. Слънчевият залез или разходката в гората никога не ги отегчава. Винаги са готови да се любуват на изгрева, на полета на птицата, на малките листенца, дори на гъсеницата... Те са в състояние да ценят това, на което останалите са престанали да се радват.

Те приемат себе си без да се оплакват. Знаят, че са човешки същества и че това е свързано с определени човешки качества. Знаят, че външно изглеждат по определен начин и приемат това. Ако са високи, добре, ако са ниски, пак добре. Те са се приели такива, каквито са. Не се маскират с изкуствени препарати, не се извиняват за това, което са. Не се обличат специално, за да бъдат харесвани, нито пък полагат усилия, за да се изтъкват. Не са повърхностни и не съдят за другите по външния им вид. Не ги отвръщава нещо, което е типично човешко.

    Те проникват в същността на поведението на другите и това, което за мнозинството може да е сложно и неразгадаемо, за тях е ясно и разбираемо. Освен, че познават себе си, те веднага разбират какво се опитват да им сторят другите. Те могат да повдигнат рамене и да отминат неща, които у другите предизвикват страх, гняв или объркване. Проблемите в собствения им емоционален свят са само препятствия, които трябва да преодолеят, а не отражение на това, което са или не са като личности. Самооценката им е с вътрешна локализация и затова те могат да изследват обективно всички външни съображения, без да ги виждат като заплаха за самооценката си. Тази особеност най-трудно се възприема, тъй-като мнозинството от хората лесно се чувстват застрашени от външни събития, идеи и хора.

    Те никога не водят безполезни битки. Ако борбата може да доведе до промяна, те ще се борят, но никога няма да сметнат, че е необходимо да се борят безцелно. Не са мъченици, а хора на действието.  Почти непрекъснато са заети с дейност, която ще направи живота на другите по-лек.  Неспособни са да мислят и действат стереотипно.  Не са склонни да участват в спорове. Просто излагат становището си, изслушват другите и разбират, че е безсмислено да се опитват да убеждават някого да бъде като тях.  Приемат другите такива, каквито са и полагат усилия да променят събитията, които не им харесват. Гневът остава невъзможен, защото те нямат предварителни очаквания. Не са склонни да критикуват. Не се интересуват дали ще направят нещо по правилния начин. Ако нещо не излиза или не е максимално полезно, те го изоставят. Те търсят истината в света на знанията, винаги се радват да научат нещо ново и никога не смятат, че са завършен продукт. Готови са да се учат от децата, борсовите агенти, бръснарите, заварчиците, сервитьорите, дори от животните.

    Друга тяхна особеност е откровеността. Те никога не се боят да обяснят какво чувстват. Не отговарят уклончиво и за нищо не лъжат. Лъжата за тях е изкривяване на тяхната собствена реалност. Въпреки, че са сдържани, няма да преиначат истината, за да ви се харесат. Те знаят, че владеят собствения си свят – така, както останалите владеят своя. Понякога поведението им може да изглежда жестоко, но в действителност те просто дават възможност на околните да вземат решения самостоятелно. Решават ефективно нещата – такива, каквито са, а не такива, каквито биха искали да бъдат.

    Те не са бунтари, но правят свой собствен избор, дори той да противоречи на действията на всички останали. Пренебрегват незначителните правила, ако те са безсмислени и не се съобразяват с дребнави условности, които са толкова важни за повечето хора. Те не вдигат бунт, но вътрешно знаят кога да не се подчинят на обществото и как да функционират трезво и смислено. Не отдават голямо значение на реда, организацията и системността в живота си. Стремят се да живеят функционално, но ако не всичко е така, както биха желали, не правят трагедия от това. За тях организацията е само средство, а не самоцел.

    Те умеят да се смеят и да създават смях. Откриват хумора в почти всички ситуации и могат да се засмеят и в най-глупавия и в най-тържествения случай. Обожават да разсмиват другите и с лекота се шегуват. Не се смеят на хората, а се смеят заедно с тях. Смеят се на живота и всичко приемат като развлечение, въпреки че са целенасочени. Способни са да се радват и да създадат атмосфера, в която и другите могат да изберат да се радват.

    Всеки ден за тях е удоволствие. Правят го цялостно и изживяват пълно всички свои настоящи моменти. Критерият им за психично здраве е не дали ще се подхлъзнат, а какво ще направят, ако се подхлъзнат – ще станат, ще отупат праха от дрехите си и ще продължат да живеят.

    Те не гонят щастието.

    Те живеят и щастието е тяхната отплата!




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mitakat - Wow !!!
22.04.2007 14:36
Да си призная, много съм далече от постигането на тези цели. :(
цитирай
2. radalia - Въпрос на желание...
22.04.2007 14:39
Нищо повече! :)
А и това все пак са си моите цели. Далече съм от мисълта за изчерпателност...
Ще се радвам, ако ги допълните (винаги може да се научи и още нещо;))
цитирай
3. kardamom - БРАВО!!!
22.04.2007 14:40
Много точно, ясно и категорично!!!
Поздравявам те!
Никога не бих могла да опиша това по точно и ясно..
..почти съм аз...
..понякога съм и бунтарка...
но.. само понякога..
браво.. стравила си се блестящо...
цитирай
4. radalia - Хм...
22.04.2007 14:44
Внимавай повече тогава, защото често в постовете ти има толкова тъга... Тъга по нещо, което не е тук и не е сега...
Опитвам се да ти кажа да не пропускаш нито един момент да отлети покрай теб без да вземеш всичко от него, докато мечтаеш за нещо далечно и ... малко нереално :)
цитирай
5. kardamom - да...
22.04.2007 14:52
понякога мечтая повече...
но когато мога и е възможно вземам с пълни шепи.. и грабя.. колкото мога..
...а и казах.. почти съм аз.. не съвсем..
усмихна ме..
цитирай
6. mitakat - Понякога ...
22.04.2007 14:56
... и даденостите си казват тежката дума, но това не е причина да се спира де. :)))
цитирай
7. kardamom - едва ли бих спряла с мечтите..
22.04.2007 15:05
при мен е заложено... открай време...
цитирай
8. radalia - Оправдания само ;)
22.04.2007 15:08
Сетих се за една чужда мисъл - Който иска да направи нещо, търси начини. Който не иска - търси оправдания ;)
А от тук и за една история:
Лектор стои пред група алкохолици, решен веднъж за винаги да им покаже, че няма нищо по-вредно от алкохола. Върху катедрата е поставил две еднакви стъкленици, пълни с прозрачна течност. Казва, че в едната има чиста вода, а в другата - неразреден алкохол. Пуска малък червей в първата стъкленица и всички наблюдават как червеят плува във водата, насочва към стената на съда и изпълзява навън. После лекторът поставя същия червей в съда, пълен със спирт. Червеят се разлага пред очите на присъстващите. "Така - казва лекторът - Каква е поуката?". От задните редици се чува глас: "Който пие спирт, никога няма да хване глисти"

Та си мисля, че за да отстраним погубващите ни мисли, трябва да се преборим с хилядите оправдания, с които сме свикнали ;)
цитирай
9. kardamom - знаеш ли..
22.04.2007 15:15
проблемът при мен понякога е, че намирам достатъчно оправдания за другите.. а не за себе си..
оправдания, за техни думи.. реакции..действия или бездействия.. за едно или друго..
но това е моята природа...
а за себе си.. никога не бих търсила оправдания..
цитирай
10. kardamom - борейки се...
22.04.2007 15:20
понякога знам, че каузата е загубена предварително... но се боря..
защото искам това, за което се боря...
цитирай
11. radalia - А защо трябва въобще да търсиш оправдания?
22.04.2007 15:20
Другият си е друг... Или го приемаш, или - не. Всеки има свободата да бъде себе си.
Не мисля, че има нужда да се опитвам да приравнявам някого според моите си разбирания, да го слагам в моя калъп...
Едва ли е интересно за някой дали аз го оправдавам пред себе си. По-скоро дали го приемам... Такъв, какъвто е :)
цитирай
12. kardamom - да.. права си..
22.04.2007 15:28
но понякога за някои действия или бездействия от страна на другия, съм склонна да намирам оправдания.. дори и без да трябва..
хайде.. прекратявам спора..
определено не съм силна...много..
цитирай
13. mitakat - Хех, че кой се оправдава...
22.04.2007 16:11
...ние се стремим да не се оправдаваме ;)
А погубващите мисли си идват и изобщо не се интересуват от нашите желания, оправдания и причини. :)
цитирай
14. radalia - Не съм психотерапевт :)
22.04.2007 16:20
Обаче все си мисля, че ние ИЗБИРАМЕ тези погубващи мисли ;)
Ако разгледаме живота си в светлината на всеки направен или ненаправен от нас избор, ще видим, че ние сме отговорни за начина, по който се чувстваме. Всичко, което ни се случва е следствие на даден избор. Обикновено погубващите мисли са свързани или с нещо минало, или с нещо, което ни притеснява в бъдещето. А просто трябва да се научим да живеем СЕГА!
И още една чужда мисъл: "Същността на величието е човек да избере самоосъществяването, в моментите, когато останалите избират лудостта" ;)
цитирай
15. comfy - Привет, Радия! :)
22.04.2007 16:44
С интерес прочетох двете части на есето за хората, "освободили се от слабите си места"... :)))
Поздравления за систематичното описание и последователността при развиване на тезата - тъкмо щях да ти кажа: "стига писа за мене";))), когато видях, че и Кардамом отговаря на описаното от тебе - според нейните собствени признания... :)))

Какво да си мисля, обаче, когато имам познати (хайде, нека не съм аз!:)), които напълно отговарят на описанието, но съвсем не са без "слаби места" - напротив, те дори, понеже са откровени, си ги признават директно и... другите са принудени да се съгласят с тях, че да - това са слабости? :)))

Естествено, всеки ще каже, че няма идеални хора! Ами, тогава, за какви хора говориш ти - кои са те, тези, "освободили се от слабите си места"? :)))

Дали пък не става въпрос за "слабости", възприемани като такива, само от обществото и неговата културна, исторически обособила се, нагласа, както и от самата култура като цяло? ;))))

Защото, макар и да си признават "слабостите", които все пак са им "останали" ;), хората, отговарящи на описанието ти, някак не се стремят да се освободят от тях - едва ли не се гордеят (или просто се приемат такива!) с тях и не се съобразяват със социално желаното именно в конкретния случай:)))))))))

Дали пък те не разбират или даже знаят всъщност, че такива описания - портрет на личността, освободила се от слабите си места, са винаги културно зависими? М-м?? :)))))))

Интересно какво ще кажат за това описание, ако го прочетат, например представителите на обществото на маорите, аборигените в Австралия, арабите в някои страни, племената в централна Африка, та дори и естонците и американците;))))))))

Не знам... на мен описаните хора ми се струват много "гладки", "равни" и "неестествени", макар че, както казах, и това не беше съвсем шега :))), описанието до голяма степен отговаря на особеностите на личността ми, но не напълно!! :))))))))

Обаче!! Защо, по дяволите, не се чувствам толкова идеален, както излиза от описанието на хората, "освободили се от слабите си места"? Може би ще ми отговориш, че просто не отговарям на описанието по някои от най-важните пунктове - тогава значи има по-важни и по-малко важни пунктове? Би ли ги разграничила? ;)))

Логически погледнато, поради сравнението с практиката, излиза, че или описнието не е пълно (в него липсват още редица характеристики), или е дадено едностранно... А може би просто това е пожелателно описание?! :))))

Както и да е... Моите разсъждения по никакъв начин не намаляват ценността на написаното от теб, защото то съдържа най-важното, според мен: позитивизъм! Позитивната позиция в днешно време се заема трудно и трудно се защитава, но ти си успяла да покажеш, че позицията "Аз съм добър, ти си добър", известна от трудовете на Томас Харис, не е фикция, а е реално съществуваща - поне у част от хората! :)))

За което те и поздравявам най-сърдечно! ;)))*

П.П. А хората, "освободили се от слабите си места" псуват ли понякога? ;))))))))

цитирай
16. radalia - Ще ти кажа веднага!
22.04.2007 16:50
Значи това не са идеални хора... хахаха ...Ами аз съвсем не съм идеална и май не се и стремя към това. Нека съм си грешница ;)
Обаче макар и да си имам моите слабости, защо не и грехове, опитвам се да не се тормозя за това. Както и да не се срамувам и преживявам онова, което съм направила някога или да се тревожа какво ще стане утре, ако...
Та, като говоря за слаби места, имам предвид точно това. Слабите места, които ни карат да се чувстваме слаби и непълноценни. Нещо повече!
Няма идеални хора! Има обаче много хора, които предпочитат да мрънкат, вместо да се опитат да променят нещото, което им пречи. Има хора, които съжаляват за нещо минало, а изпускат това, което им предоставя настоящето. Има хора, които се тревожат за утре, а днес не правят нищо, за да посеят това, което биха пожънали утре...
Такива едни нещица...
Аз си знам слабостите. Не, че не се опитвам да ги променя, ама наистина ми е кеф, когато някой ми ги каже. Защото този някой веднага ми се издига в очите като един много прозорлив човек. А аз, нали съм си рак... трудно пускам някой в черупката си :)))
цитирай
17. radalia - А даааааааааааа
22.04.2007 16:54
и псувааааааааааааааам ;)
По-скоро наум ;)
цитирай
18. kardamom - хей...
22.04.2007 16:58
това, че открих ва написаното мои собствени черти, не ме прави идеална...изобщо.. нито съм се чувствала такава...никога...
много ми е забавно.. да знаете...
п.п. не псуват.. поне аз не го правя никога... въпреки, че понякога ми се иска да сритам някого.. някъде...
всъщност имам много слабости.. и си ги знам...
цитирай
19. miacarra - О Боже,
22.04.2007 17:06
по концентрирано не съм го чела никога никъде.
Имам чувството обаче че един живот не стига...
цитирай
20. radalia - Стига,
22.04.2007 17:06
ако започнеш от ...днес :)))
цитирай
21. merita - Приветствувам това, че се замисляш ...
22.04.2007 17:50
Приветствувам това , че се замисляш за нещата за които пишеш и искаш да правиш промени .От това разбирам , че обичаш себе си и искаш да направиш нещо добро за себе си като личност.Разбира се , че не винаги можем да поменяме обстоятелствата около себе си но си права , че можем да променим нагласата си към тях.Това се опитваш да правиш и ти за което те приветствам мила !Дерзай в този си стремеж ти го заслужаваш!
цитирай
22. radalia - Ами обичам се :)))
22.04.2007 18:26
Не само аз - всеки го заслужава!
цитирай
23. mitakat - Ради :)
22.04.2007 19:27
"Никой не може да види отвъд избора, който не разбира." :)))
цитирай
24. zvezdichka - Знаеш ли Ради
22.04.2007 20:31
и аз се огледах в тези твои постове. Но мога да потвърдя, че това, което описваш не е постоянно състояние. Тъй като хората минават през различни неща, те вкусват и от радостта, и от болката. И в това израстват, вземат си поука, но когато са в ден на изпитание може би стават неспокойни и сякаш мирът им се губи и са в състояние на трескаво търсене. Така, че познати са ми тези състояния, които описваш, но това искам да кажа, че докато човек не бъде наясно със себе си, те са променливи... Но важното е, че човек търси съзнателно това състояние на вътрешен комфорт и хармоничност и тогава наистина може да ги разпознае в себе си и да търси да се усъвършенства в това :).
Поздрави за изчерпателния пост и приятна вечер ти желая :))).
цитирай
25. radalia - Абсолютно съм съгласна :)
22.04.2007 21:00
И вчера го написах - точно в моментите на спад имам нужда да си припомням тези неща :)
цитирай
26. miacarra - хм
22.04.2007 23:19
ще опитам !!!
цитирай
27. radalia - ...
23.04.2007 00:42
miacarra,
Успех!!! :)

magity,
По принцип човек се чувства по-добре като не се отдава на отрицателни емоции! Усмихни се! :)
цитирай
28. melsun - Хе-хе,ами аз тук се познах!
29.04.2007 00:19
Значи съм щастливка!Много,много се радвам ,за което!
Е,от време на време изпадам в по-мрачни състояния,но те съпътстват щастието.Как ще познаеш доброто,ако не си видял злото!
Поздрави и слънчеви усмивки!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: radalia
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3042833
Постинги: 634
Коментари: 6821
Гласове: 40450
Спечели и ти от своя блог!