Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2007 15:31 - Те са твърде заети да живеят, за да забелязват какво правят съседите им ;)
Автор: radalia Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4572 Коментари: 21 Гласове:
0



Днес бил работен ден и аз като отговорен човек, реших да поработя върху себе си ;). И тъй-като шефът реши да ми предостави този ден, замислих се върху целите, които си поставих преди много години, правейки някаква равносметка до къде съм стигнала в осъществяването им. Тъй-като имам върху какво още да поработя и понеже смятам, че биха били интересни и за вас, реших да напиша този пост. За разлика от друг път, днес ще говоря в трето лице множествено число... 

Най-елементарно погледното, всички се стремят да преодолеят своите слаби места. Става въпрос за тези слаби места, които пречат на самите тях. Тези слаби места, които ги карат да страдат, да се чувстват нещастни. Дори и най-беглия поглед из блоговете създава впечатление, че нещастните хора са много повече от тези, които са доволни от своето „днес”... Та как изглеждат в моите очи хората, които са се освободили от слабите си места?

Външно приличат на всички други, но у тях има нещо различно, което ги кара да не влизат лесно в предварителни роли, да не се вместват в служебни характеристики, образователни нива или финансови статистики. Те приемат живота с ентусиазъм и искат да получат от него всичко, което могат. Обичат излетите сред природата, киното, книгите, спорта, концертите, големите градове, малките села, морето, планините... всичко. Обичат живота! Когато сте близо до такива хора, откривате, че те не мърморят, не хленчат, дори не въздишат. Ако вали дъжд, те са доволни. Ако е горещо, те вършат работата си, вместо да се оплакват от жегата. Не се преструват на щастливи, но разумно премат каквото дойде и притежават необикновената дарба да извличат удоволствие от тази реалност. Запитайте ги какво не харесват и те ще се затруднят да ви отговорят откровено. Макар да не посрещат с радост неприятности като болест, суша, комари и др. подобни, тези хора никога не пилеят нито един свой настоящ момент в оплаквания и празни пожелания. Ако нещо трябва да се изкорени, те започват да го изкореняват и извличат удоволствие от работата си.

Те не изпитват чувство на вина. Могат да признаят, че са допуснали грешка, но не си губят времето да съжаляват за нещо, което не са извършили или да се разстройват от нещо, което са направили. Никакви жалби и никакви усилия да накарат друг човек да избере чувството за вина, като му задават въпроси от рода на: „Защо не постъпи по друг начин?” или „Не те ли е срам?”. Никога не насърчават другите да избират чувството на вина, защото те самите са освободени от него. Никога няма да ги видите да манипулират други хора, като им казват, че са лоши, нито пък ще ви позволят да ги манипулирате по този начин. Няма да ги хване яд на вас, просто няма да ви обърнат внимание. Вместо да се разсърдят, ще си отидат или ще променят темата на разговора.

Обстоятелствата, при които другите изпадат в ужас, изобщо не ги засяга. Те не планират нещата отдалеко и не са склонни да отлагат за бъдещето. Те всъщност не желаят да прекарат настоящите си моменти в терзания за бъдещи събития, над които нямат никаква власт. Тези хора живеят сега, а не в миналото или бъдещето.наслаждават се над своето „сега”, осъзнавайки, че това е всичко, което имат. Не правят планове за бъдещо събитие и не прекарват дълги периоди в бездействие, докато чакат събитието да настъпи. Те събират щастие сега, а когато настъпи бъдещото „сега”, включват и него.

Те са необикновено самостоятелни. Макар да обичат семейството си и да са силно привързани към него, смятат, че във всички взаимоотношения независимостта е по-ценна от зависимостта. Отдават особено голямо значение на отсъствието на предварителни очаквания. Взаимоотношенията им с околните почиват върху взаимното зачитане на правото на всеки да взема решения самостоятелно. С любовта си те не налагат своите ценности на човека, когото обичат. Държат обичаните от тях хора да бъдат независими, самостоятелно да правят избора си и да живеят живота си заради себе си.

У тях не се открива никакъв стремеж към одобрение. Не се влияят от мнението на околните, почти не се интересуват дали одобряват техните думи и действия. Те могат да бъдат откровени до болка, тъй-като не забулват мислите си във внимателно подбрани думи, с които искат да доставят радост на другите. Ако искате да разберете какво мислят, ще чуете точно това от устата им. И обратно, ако кажете нещо лошо по техен адрес, ще приемат данните, ще ги пресеят през ситото на собствените си ценности и ще ги използват в по-нататъшното си израстване. Те не изпитват нужда да бъдат обичани от всички, нито имат безграничното желание всяка тяхна постъпка да бъде посрещана с одобрение. Съзнават, че винаги ще се сблъскат с известно неодобрение. Необикновеното у тях е, че са в състояние да функционират така, както диктуват самите те, а не някой друг, който е извън тях.

 
Без да се усетя, темата се оказа много по-обширна, отколкото си мислех като я започвах... И за да не ви оттегчавам, ще прекъсна до тук, но ще се постарая в най-скоро време да я довърша. И не искам да ви оставям в заблуждение – не съм толкова умна, за да измисля всичките тези неща... Още в началото споменах, че това са част от житейските ми цели. А на тях попаднах, чистейки в къщи, нъхвръляни  в дневник, който съм водела в ученическите си години... Полезно е човек да се порави в личните си архиви ;)



Тагове:   Какво,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. babs - Ех, на всички ни с еиска да сме такива.
21.04.2007 15:35
Но, за съжаление не мисля че хората, които си описала съществуват. Ти говориш за един митичен хибрид. Всеки, който изглежда чак толкова спокоен и щастлив, най-вероятно не е!
Ако измислиш рецептата, ще вземеш хляба на психолозите и психиатрите, ей!

Успех :)) Хубав ден!
цитирай
2. radalia - Не сме...
21.04.2007 15:37
Но пък аз казах "цели". Не ни пречи да опитваме и да се стремим към тях, нали?
цитирай
3. kardamom - браво на теб..
21.04.2007 15:44
много свои черти открих в твоите писания и размишления..
поздравявам те за поста!
и не забравяй да го довършиш...
и да изчистиш добре днес...
усмихнат и успешен ден ти желая...
цитирай
4. radalia - Човешки черти...
21.04.2007 15:45
Започнах... със себе си ;)
цитирай
5. candysays - Хубав пост, благодаря ти, Радалия :))
21.04.2007 15:59
Но и аз като babs, се чудя (и не вярвам особено) да съществуват такива хора... Чак пък толкоз съвършени!... Пък и кому е нужно подобно съвършенство (мрън, мрън, мяу... ;))) Аз лично предпочитам хората да си имат техните недостатъци (по-дребни, по-добре, разбира се ;), включително и аз да си ги имам моите, защото другото е... освен илюзия, просто не мога да си представя че мога да обичам някой "съвършен"... Считам за едон от най-ценните си качество именно това, че мога да обичам хората (които обичам) с техните слабости и несъвършенства, и това е много важно за мен :)

Просто изразих мнението си, мила... :)*
цитирай
6. radalia - candysays,
21.04.2007 16:08
Разбира се, че обичаме хората с техните недостатъци! Но това също ни приближава към посочените цели ;)
И не говоря за идеални хора. А за хора, които не се тормозят от това, че не са идеални, че животът не е идеален и го приемат такъв какъвто е - с всичките му цветове и нюанси. И му се радват! Дори и в моменти на "мрън, мрън, мяуууу";)
И не се оправдавам за това, което написах ;)
цитирай
7. candysays - ;))
21.04.2007 16:09
Вече някак те разбрах по-добре ;-)*
цитирай
8. radalia - :)))
21.04.2007 16:11
Пък аз си мислех, че съм лесно смилаема...;)
цитирай
9. candysays - Ами да ти кажа- зависи ;)
21.04.2007 16:15
Понякога- си, понякога- не толкова... ;)))
цитирай
10. wildroses - Прекрасни цели...
21.04.2007 17:19
синтезирани в:
"Те събират щастие сега, а когато настъпи бъдещото „сега”, включват и него."

Да бъдем целеусремени (в настоящето), посока тук и сега..
;)))

цитирай
11. mitakat - Наистина страхотно...
21.04.2007 22:29
... и като цели, и като идеали, и като изказ. :)
Имам само един въпрос : Докъде си стигнала с изпълнението на тези цели ? Или ще трябва да дочакам продължението на поста ? ;)))
цитирай
12. radalia - mitakat,
21.04.2007 22:44
Пак ме провокираш :)
За да отговоря пълно и изчерпателно, ще трябва да напише нещо пак толкова дълго и оттегчително за четене. За това ще кажа какво още не съм достигнала.
Понякога обичам да мърморя (уча се бъда свекърва ;)). Но така се мразя в такива моменти, че ... А бе редовно ме четеш, сещаш се какво имам предвид. А пък и candy го спомена ;)
Не обичам да карам някой да се чувства виновен и искрено се учудвам, когато предизвикам нещо такова. Явно не осъзнавам, когато го правя. Трябва да бъда по-внимателна в това отношение.
Понякога обичам да се зарея в очакване на бъдещето. Мечтая си... Обичам да си мечтая.
Позволявам и даже изисквам хората около мен да са самостоятелни, но понякога аз нямам достатъчно смелост за това. Първо трябва да науча себе си на това, за да имам право да го изисквам от околните :)
Не съм се преборила достатъчно и с нуждата да бъда харесана, да имам одобрението на хората, на които държа. Винаги имам нужда от тяхното мнение!
Май това е до тук...
цитирай
13. radalia - magity,
21.04.2007 22:47
Знаеш, че съм падала и пак съм ставала :)
цитирай
14. mitakat - Sorry, не искам да те провокирам...
21.04.2007 22:55
...ама наистина ми стана интересно. Така като гледам не си много далече от целта, поздравления за което.
За последните две изречения - е не можем съвсем да минем без нечие мнение, пък и не те смятам за егоист. :)))
P.S. No man is an island.
цитирай
15. radalia - Пак се извиняваш...
21.04.2007 23:00
Провокациите са хубаво нещо ;)
При всички положения предизвикват реакция, която не е била планирана ;)
цитирай
16. mitakat - Хихихи
21.04.2007 23:11
Това с реакцията ми хареса :))))
Нещо ми подсказва, че не са ти първа любов провокациите, но не мога да се закълна все-пак.
Извинявай за извинението ;P)))
цитирай
17. radalia - Че на кой му харесва
21.04.2007 23:14
да рискува да си изкара кирливите ризи на мегдана?
цитирай
18. mitakat - Има и такива.
21.04.2007 23:33
Май им викаха мазохисти ;)))
цитирай
19. radalia - А може би
21.04.2007 23:52
смелчаци...;)
цитирай
20. mery67 - Може да прозвучи нескромно но 90 % от ...
22.04.2007 00:33
Може да прозвучи нескромно но 90 % от това което пишеш мога да кажа за себе си.Да така е и затова съм щастлива.Оооооооооо да не си помислиш , че винаги е било така Нее но сигайки до това състояние се наложи да извървя доста трънлив път.Доволна съм от това което научих и продължавам да уча!Не съжалявам за нищо в живота защото всяко едно преживяване е един ценен урок.Благодарение на това имам душевен мир и вътрешно усещане за хармония и удоволствие от живота.Хареса ми написаното и ти пожелавам успех в стремежа да постигнеш исканото от теб!
цитирай
21. radalia - Благодаря, mery67! :)
22.04.2007 00:35
И да не спираме да вървим напред! :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: radalia
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3043174
Постинги: 634
Коментари: 6821
Гласове: 40450
Спечели и ти от своя блог!